ЦЗК Угљевик

Ријеч директора

Центар за културу „Филип Вишњић“ Угљевик обзиром да се налази у једној малој средини, у свом раду настоји да заступи све сегменте културног живота као што су позоришна и галеријска дјелатност, промоције књига, затим музејска дјелатност, радионице и друго. Када се говори о позоришној дјелатности Центар за културу ће поред организовања позоришних представа организовати и школу глуме која је у протеклом периоду имала запажене резултате.

У галеријској дјелатности се истиче Ликовна колонија и у оквиру Ликовне колоније постоји школа сликања за наше најмађе суграђане узраста од 5 до 15 година. Од прошле године у оквиру Ликовне колоније кренула је и школа вајања. Када се говори о музејској дјелатности Центар за културу „Филип Вишњић“ Угљевик има сталну етно поставку у којој се налазе предмети који су некада кориштени у домаћинствима овога краја.

Што се тиче издавачке дјелатности подразумјева се издавање књига нашим суграђанима који се баве писањем поезије и прозе, али и издавањем озбиљних дјела. Поред тога Центар за културу ће настојати да развија културно-историјски туризам користећи постојеће капацитете а то су Спомен-гробље са спомен-костурницом у Доњој Трнови, у коме су похрањене кости 567 партизанских бораца, претежно из Срема и источне Босне, пали у Другом свјетском рату. У оквиру овог комплекса налази се и Споменик борцима Срема и источне Босне.

Поред овог спомен обиљежја у плану је и изградња реплике родне куће Филипа Вишњића у Горњој Трнови.

в.д. директора Нада Николић