О НАМА

Центар за културу "Филип Вишњић" Угљевик

Јавна установа Центар за културу ,,Филип Вишњић” Угљевик основана је 2007. године од стране општине Угљевик. Са обављањем регистроване дјелатности Центар је почео 30.01.2008. године.

Зграда Дома културе, у којој је поред Центра за културу ,,Филип Вишњић“ смјештена и Народна библиотека Угљевик, је значајан симбол подмајевичког краја, јер је саграђена као реплика старе управне зграде рудника ,,Угљевик“, која је порушена.

Центар за културу ,,Филип Вишњић“ Угљевик основан је с циљем да презентује и промовише различите културне и умјетничке садржаје. То се прије свега односи на позоришне представе, изложбе, концерте, академије, књижевне вечери, те бројне друге садржаје.

Током досадашњег рада у галерији Центра излагали су бројни академски, али и млади умјетници који су на почетку свог умјетничког стварања. Поставке су организовене како у виду самосталних, тако и колективних изложби из области сликарства, вајарства, дубореза, фотографија, умјетничких фотографија, народног стваралаштва, итд.

Центар за културу посједује сталну етно поставку, представљену у виду завичајне збирке, у оквиру које посјетиоци могу погледати различите предмете из прошлог вијека: рударска опрема, народне ношње, предмети за обраду тканине, посуђе од дрвета и глине, колијевка, кутак који представља собу једне породичне куће наших предака и многи други предмети који су кориштени у прошлости у сеоским домаћинствима и у рударске сврхе и који представљају битан дио традиције и културе наших простора. Етно поставка садржи преко 220 предмета карактеристичних за подмајевички крај.

У оквиру позоришне дјелатности Центар је организовао бројне позоришне представе за одрасле и за дјецу. Посебно истичемо позоришну представу посвећену Филипу Вишњићу, српском пјеснику и гуслару, по коме је ова установа културе и добила назив. У протеклом периоду Центар је сарађивао са бројним драмским умјетницима, који су се својим глумачким умијећима представили на позоришним даскама Центра: Милан Лане Гутовић, Марко Николић, Петар Краљ, Миленко Павлов, Александар Дунић, Љиљана Благојевић, Лепомир Ивковић, Весна Станковић, Љиљана Лашић, те бројни други.

Центар за културу, у љетњем периоду, у сарадњи са Мисијским одбором Епархије зворничко-тузланске, а под покровитељством општине Угљевик, организује Ликовну колонију, манифестацију међународног карактера, која окупља значајан број академских умјетника различитих генерација и стилских опредјељења. Проналазећи инспирацију за свој рад у природним љепотама подмајевичког краја, умјетници током колоније друже се и стварају најљепша умјетничка дјела која сваке године обогаћују умјетничку збирку Центра, јер како је истакао Владика зворничко-тузлански господин Хризостом: ,,Време пролази, људи пролазе, а умјетност је оно што остаје за вјечност“.

У оквиру својих редовних активности Центар, поред напријед наведеног, организује књижевне вечери, академије, концерте различитих музичких жанрова, курсеве страних језика, радионице за дјецу и одрасле, суорганизује бројне програме и сарађује са свима са којима дијели заједнички циљ, а то је промоција квалитетних културних вриједности на подручју општине Угљевик.

Контакт

055/773-641

Адреса

Karađorđeva 3, Ugljevik

Радно вријеме

Понедјељак - Петак: 08:00 do 16:00