ZATVOREN 1. MEĐUNARODNI FESTIVAL MALIH SCENA | Centar za kulturu Ugljevik

18

March

ZATVOREN 1. MEĐUNARODNI FESTIVAL MALIH SCENA

Igranjem predstave ,,Fesjbruka“ u izvođenju Siniše Maksimovića, sinoć je u Centru za kulturu ,,Filip Višnjić“ Ugljevik zatvoren 1. Međunarodni festival malih scena.

Igranjem predstave ,,Fesjbruka“ u izvođenju Siniše Maksimovića, sinoć je u Centru za kulturu ,,Filip Višnjić“ Ugljevik zatvoren 1. Međunarodni festival malih scena.

 

Direktor Centra Predrag Vujević zahvalio se publici rekavši da je zadovoljan odzivom na festival. Dodao je da je ovogodišnji festival revijalnog karakera ali da je iduće godine planiran i takmičarski dio, kao i da će festival trajati pet dana.

 

,,Siguran sam da će festival doprinijeti kulturnom sadržaju Ugljevika, da će uticati na mnoge sfera rada Centra, a ponajviše na popularizacije škole glume koja postoji u Centru“, kaže Vujević.

Glumac Šabačkog pozorišta Siniša Maksimović rekao je da mu je drago što je Centar odlučio da napravi jedan ovakav festival manjih formi, jer je takva forma prilagođena tehničkim uslovima, a monodrame i duodrame su kvalitetne pozorišne forme.

 

Komična monodrama ,,Fejsbruka“ nastala je na tekst Zorana Mijaljevića. Podnaslov predstave ,,Kompjuterske muke Živoslava seljaka“ uvodi nas u radnju monodrame, koja se odvija kroz niz komičnih zapleta nakon što Živoslav, glavni lik, otvori fejsbuk profil.

 

,,Živoslav je nagovorio oca da proda tele kako bi mu kupio kompjuter, i onda vam tako seljak Živoslav dobije 10 zahtjeva za prijateljstvo od iste žene sa različih profila, ulazi u grupu Za slobodu izbora, u kojoj je njegov komšija. Kada on konačno shvati šta se dešava, kreće da se, narodski rečeno, vadi. U jednom momentu on shvata da je počeo da gubi porodicu jer je uvidio da ga niko ne grdi, znači, odustali od njega. To je jedan melodramatičan momenat, nije veliki, ali je značajan jer je odlučio da mora nešto da  promijeni“, rekao je Maksimović o predstavi.

 

Predstva se završava riječima koje sumiraju predstavu: ,,Ljudi moji, velika je muka, a bogami i bruka, kad se motika i kuka dohvate fejsbuka“.

 

1.Međunarodni festival malih scena trajao je od 1. do 3. oktobra i odigrane su tri predstave: ,,Život je loto“, ,,Tražim muža“ i Fejsbruka“.