VIDOVDANSKA AKADEMIJA | Centar za kulturu Ugljevik

16

March

VIDOVDANSKA AKADEMIJA

U znak sjećanja na sve stradale borce od Kosovske bitke do današnjih dana, 27. juna, položeni su vijenci i služen je parastos kod centralnog spomen obilježja palim borcima u Ugljeviku.

U  znak sjećanja na sve stradale borce od Kosovske bitke do današnjih dana, 27. juna, položeni su vijenci i služen je parastos kod centralnog spomen obilježja palim borcima u Ugljeviku.  Vijence i cvijeće položili su predstavnici opštine Ugljevik, predstavnici Boračke organizacije Ugljevika, te brojne druge delegacije i građani.

 

Nakon parastosa u Plavoj sali Centra za kulturu održana je svečana Vidovdanska akademija, sa koje je poručeno da Vidovdan za sve Srbe predstavlja simbol stradanja, ali i simbol borbe i žrtve za slobodu.

 

Vidovdan je slava vojske Republike Srpske, a ove godine obilježava se i 25 godina od formiranja Boračke organizacije Republike Srpske.

Pod pokroviteljstvom  Opštine Ugljevik, Vidovdansku akademiju organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština Ugljevik, Kolo srpskih sestara „Sveta Marija Magdalina“ Ugljevik, Boračka organizacija Ugljevik, Svetosavska omladinska zajednica, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Centar za kulturu ,,Filip Višnjić“ Ugljevik.

 

U okviru akademije priređen je kulturno-umjetnički program, u organizaciji Centra za kulturu Ugljevik. U realizaciji programa učestvovali su: glumac Mihailo Maksimović, koji je izveo monolog iz djela Vladike Nikolaja Velimirovića „Ne kradi državu“, Đorđe Perić i Dejan Bjelobaba, učenici Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika i Ivana Babić iz Ugljevika.