SVETOSAVSKA AKADEMIJA I SLAVA SVETOSAVSKE OMLADINSKE ZAJEDNICE | Centar za kulturu Ugljevik

22

March

SVETOSAVSKA AKADEMIJA I SLAVA SVETOSAVSKE OMLADINSKE ZAJEDNICE

U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik održana je tradicionalna Svetosavska akademija na kojoj su učesnici podsjetili na lik i djelo prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja – Svetog Save.

U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik održana je  tradicionalna Svetosavska akademija na kojoj su učesnici podsjetili na lik i djelo prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja – Svetog Save.

 

Starješina Hrama Svete Petke Paraskeve protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović je u prigodnoj besjedi podsjetio da se ove godine navršava 786 godina od upokojenja Svetog Save, najvećeg svetitelja kojeg je srpski narod dao hrišćanstvu.

 

“Svaki srpski dom slavi i pominje Svetog Savu kao svoga najvećeg svetitelja i našu zajedničku slavu”, naglasio je Starješina Hrama Svete Petke Paraskeve.

 

Prota Pajkanović je naveo da je Sveti Sava bio omiljen kod svih staleža srpskog naroda.

 

“Izražavanjem svoje ljubavi prema Svetom Savi, Srbi su ga opjevali u pjesmi, proslavili u priči, ovjekovječili u mnogim hramovima posvećenim njegovom imenu. To je dobar znak da se srpski narod u pokajanju vraća svome svecu i da se neodoljivi pobjedonosac Sveti Sava vraća u svoj narod”, rekao je protojerej-stavrofor Pajkanović.

 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je prisustvovao akademiji i kumovao slavi Svetosavske omladinske zajednice, rekao je da je svetosavlje put ljubavi i vjere Hristove.

 

Članovi Svetosavske omladinske zajednice Ugljevika, nakon svečane akademije, lomljenjem slavskog kolača obilježili su krsnu slavu Svetog Savu.

 

Predsjednik ugljevičkih Svetosavaca Milenko Kojić rekao je da je jučerašnja Svetosavska akademije održana po 14. put u Ugljeviku, te zahvalio svim učesnicima u večerašnjem programu i opštini Ugljevik na podršci. Kojić je dodao da svetosavska omladinska zajednica Ugljevik broji 24 aktivna člana te da je osnovana 2007. godine, a djeluje pri Hramu Svete Petke Paraskeve.