SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE | Centar za kulturu Ugljevik

21

March

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske održana je juče u Plavoj sali Centra za kulturu „Filip Višnjić“.

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske održana je juče u Plavoj sali Centra za kulturu „Filip Višnjić“. Akademiju je organizovao i realizovao Centar, a u realizaciju su učestvovali učenici Muzičke škole „Kornelije Stanković“ i Srednjoškolskog centra „Mihailo Petrović Alas“.

Prigodan program započet je himnom Republike Srpske, nakon čega je govoreno o značaju 9. januara. 9. januara 1992. godine Sarajevu, tadašnja Skupština srspkog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Ustavnim amandmanima od 12. avgusta 1992. godine naziv Republike je promijenjen u sadašnji i konačni naziv „Republika Srpska“. Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvđeni su Dejtonskim sporazumom 1995. godine. O značaju ovog dana govori činjenica da Federacija BiH pokušava da ospori ovaj dan tvrdnjom da krši Ustav države. Odlukom Ustavnog suda BiH  2016. godine brisan je 9. januar kao datum praznovanja Dana Republike. Međutim, nakon održanog referenduma i „na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”. Od tada se 9. januar slavi kao sekularni, a ne sakralni praznik.

 

Učenici Muzičke škole „Kornelije Stanković“ izveli su dvije kompozicije, dok su se učenici Srednjoškolskog centra „Mihailo Petrović Alas“ predstavili recitacijama i izvođenjem dramskog komada. Najprije se govorilo o životu Svetog Stefana, sa naglaskom na njegovo stradanje zarad Hrista. Predstavljena je istorija Srba sa naglaskom na Nemanjiće. U dramskom komadu Stefan Nemanja se oprašta od sinova i vlasti, ostavljajući vlast Stefanu Prvovjenčanom.

 

„Govorilo se o stradanju srpskog naroda kroz vijekove, a naročito u posljednjem ratu, gdje su istaknute žrtve u krajevima Republike Srpske. Izvedene su još dvije glumačke scene, tri recitacije i izvođenje pjesme `Tamo daleko`. Završni tekst se odnosio na isticanje svih značajnih ličnosti srpske kulture i istorije, uz poruku da se sačuva tradicija, pismo i srpski identitet“, rekla je profesorica srpskog jezika Srednjoškolskog centra Jelena Gajić.

Prisutnima se obratio predsjednik Opštinske boračke organizacije Jovan Marinković jer najveću zahvalnost za odbranu Republike Srske dugujemo borcima. Marinković je istakao da je prije 28 godina, proglašenjem RS, „udaren kamen temeljac naše slobode na ovim prostorima“.

 

„9. januara 1992. godine proglašena je RS. Ona nam je garantovala sigurnost i opstanak srpskog naroda. Mnogi su odmah nakon proglašenja Republike htjeli da je ugase i unište, ali im vojska RS to nije dozvolila. Borci RS su istinski stvaraoci i njeni tvorci . Mi smo najzaslužniji za njeno postojanje“, rekao je Marinković.

 

U ime ugljevičke parohije prisutnima se obratio sveštenik Mićo Pajkanović i pozdravio sve pobjedonosnim i radosnim pozdravom „Mir Božji, Hristos je rodi“.

 

„Ništa nije u životu slučaj, sve je po promisli Božijoj. Tako je i naša RS stvorena baš na dan prvoga mučenika, koji je dao život svoj za vjeru Hristovu, arhiđakona Svetog Stefana Prvomučenika“ rekao je sveštenik Pajkanović.