SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 120 GODINA RITE UGLjEVIK: „DEFINISAĆEMO BOLjI POLOŽAJ RUDARA I PRODUŽITI VIJEK RITE UGLjEVIK“ | Centar za kulturu Ugljevik

18

March

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 120 GODINA RITE UGLjEVIK: „DEFINISAĆEMO BOLjI POLOŽAJ RUDARA I PRODUŽITI VIJEK RITE UGLjEVIK“

JU Centar za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik i Rudnik i Termoelektrana Ugljevik organizovali su svečanu akademiju povodom 120 godina od osnivanja ovog giganta.

JU Centar za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik i Rudnik i Termoelektrana Ugljevik organizovali su svečanu akademiju povodom 120 godina od osnivanja ovog giganta. Malo je preduzeća koja se mogu pohvaliti ovako dugom tradicijom. Svaki govor održan tokom akademije isticao je važnost ovog preduzeća, ne samo za Ugljevik, već za cijelu Republiku Srpsku.  Svaki govornik naglasio je važnost osiguravanja budućnosti ovog preduzeća.

 

Svečanoj akademiji prisustvovali su bivši i sadašnji radnici i direktori RiTE-a, predsjednik Sindikata, Načelnik Opštine Ugljevik Vasilije Perić, predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

 

Direktor Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, preduzeća koje baštini ovu dugu tradiciju, Čedomir Stojanović je, u ime svih zaposlenih, pozdravio prisutne, podsjetivši na početke ovog preduzeća i prvobitnu proizvodnju od „samo pet hiljada tona godišnje“. Danas, ovo preduzeće proizvodi trećinu električne energije RS i oko dva miliona tona uglja godišnje.

Govoreći o trenutnom stanju preduzeća, istakao je da zahvaljujući postupku odsumporavanja naša elektrana spada u red ekološki najprihvatljivijih  termoelektrana u regionu.

 

„Odsumporavanje je kapitalan projekat u vrijednosti od preko 80 miliona evra, koji ekonomski opterećuje rad elektrane, ali koji je neophodan da bi produžili njen radni vijek. Probni rad postrojenja zakazan je za 5. decembar, a u maju 2020. godine bi trebalo da sistem krene u punom kapacitetu“, pojasnio je Stojanović.

 

Stojanović je naglasio da je u narednim godinama prioritet otvaranje novog površinskog kopa „Ugljevik Istok 1“ koji će predstavljati izvor uglja do 2039. godine, odnosno, predstavljaće opstanak preduzeća.

 

„Hiljade porodica zasniva egzistenciju isljučivo na radu u ovom i sa ovim preduzećem. Sudbina Ugljevika je neraskidivo vezana za rudnik. 80-ih godina prošlog vijeka, ova oština je od izrazito nerazvijene, prešla u najrazvijeniju opštinu RS“, rekao je Stojanović.

 

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović govorio je o značaju rudarstva za očuvanje energetske stabilnosti cijele RS. Rekao je da će se raditi na modernizaciji procesa proizvodnje u termoelektranama, a s tim u vezi, projekat odsumporavanja je najveća posleratna investicija u energetskom sektoru RS.

„Pored modernizacije, u narednim mjesecima definisaćemo bolji status rudara. Na površinskom kopu u Bogutovom Selu zaposleno je 887 rudara. Proces proizvodnje je taj koji drži cijeli sistem i naše rješenje biće povećanje primanja za rudare, kako se ni bi gasio proces prozvodnje zbog odlaska rudara u druge države“, dodao je Petrović.

 

On je istako da su termoelektrane u Gackom i Ugljeviku donijele Republici Srpskoj oko 10 milijardi KM prihoda, te da se taj novac mora kvalitetnije koristiti.

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazi je zadovoljstvo zbog velikog jubileja ove firme i podržao generalnog direktora ERS Petrovića, ukazavši na to da se mora voditi računa o onima „koji najdirektnije učestvuju u stvaranju ove dobiti“.

 

„Republika Srpska će uvijek stojati iza ovakvih kolektiva“, rekao je Čubrilović.

Ovom prilikom Načelnik opštine Vasilije Perić i predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić uručili su Zlatnu medalju direktoru Stojanoviću u znak zahvalnosti jer razvoj rudnika ima presudan značaj na razvoj ugljevičkog kraja i život stanovništva u njemu.

Svečana akademija imala je prigodan program koji su upotpunili nastupi izvanrednih umjetnika – virtuoza na hamonici Božane Lazić, hora „Srbadija“ iz Bijeljine i glumca Narodnog pozorišta iz Beograda Lepomira Ivkovića. Prikazan je i kratak dokumentarni film o RiTE Ugljevik.

Nakon akademije Čedomir Stojanović rekao je novinarima da večerašnja organizacija dostojna nivoa Centra za kuluturu i RiTE Ugljevik, te da nosi samo pozitivne utiske sa ove svečanosti.