REALIZOVAN OBRAZOVNI PROGRAM „NEVID TEATRA“ | Centar za kulturu Ugljevik

16

March

REALIZOVAN OBRAZOVNI PROGRAM „NEVID TEATRA“

U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik,realizovan je obrazovni program Nevid teatra iz Banja Luke

U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik, 11. decembra 2017. godine, realizovan je obrazovni program Nevid teatra iz Banja Luke, koji je obuhvatio izvođenje autorske obrazovno-interaktivne predstave „Čudesni kontinenti“ i realizaciju dramske kreativne interaktivne radionice.

 

Ovom prilikom Centar za kulturu posjetili su mališani iz vrtića „Duško Radović“ iz Ugljevika, koji su imali priliku da prisustvuju predstavi i učestvuju u kreativnoj radionici.

 

Predstava „Čudesni kontineti“, koja slijedi principe savremenog teatra pokreta i koja je namijenjena za uzrast djece od tri godine starosti, povela je prisutne mališane na putovanje po svim kontinetima širom planete Zemlje. Glumci Nevid teatra, na zanimljiv način sukobili su se sa zlim zemljoposjednikom Vlastimirom Prigrabićem, koji je iskoristio činjenicu što djeca sve manje izlaze iz svojih domova i igraju se u prirodi i odlučio da na mjestima dječijih igrališta izgradi betonske zidove i zgrade. Da bi ostvarili svoje namjere zatražili su pomoć djece kako bi pokazali krovnoj zajednici predsjednika svih zemalja šta Vlastimir radi i zatražili pomoć u spriječavanju namjera ovog strašnog nečovjeka.

 

Kroz dramsku kreativnu radionicu djeca su imala priliku da se upoznaju sa osnovama neverbalne i verbalne komunikacije, te da otputuju u različite krajeve svijeta, kroz čudesni svijet fantazije u kojem se izražava osjećanjima i idejama. Učesnici dramske radionice vođeni su od strane glumca-animatora da zamišljaju, razmišljaju i prikazuju stečeno iskustvo kroz pantomimu, kreativne pokrete, priče, zamišljena putovanja, improvizaciju.

 

Program Nevid teatra, koji je namijenjen djeci predškolskog uzrasta, predstavljen je u ugljevičkom Centru za kulturu u okviru turneje koja će, pored Ugljevika, biti realizovana u još 9 opština Republike Srpske i to: Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Kneževu, Šipovu, Jezeru, Loparama, Brodu, Derventi i Modriči. Sufinansijer ovog projekta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.