RAĐANjE AMATERSKOG POZORIŠTA U UGLjEVIKU | Centar za kulturu Ugljevik

21

March

RAĐANjE AMATERSKOG POZORIŠTA U UGLjEVIKU

Plava sala Centra za kulturu sinoć je bila mala da bi primila sve zainteresovane za premijerno izvođenje komedije „Pokondirena tikva“ u režiji Mihaila Maksimovića.

Plava sala Centra za kulturu sinoć je bila mala da bi primila sve zainteresovane za premijerno izvođenje komedije „Pokondirena tikva“ u režiji Mihaila Maksimovića. Ovaj klasik Jovana Sterije Popovića je prvi ozbiljan komad koji je izveo studio glume „Proscenijum“, koji radi u okviru CZK.

 

 Režiser predstave i predavač Mihailo Maksimović kaže da je ugljevička publika prvi put imala priliku da vidi amatersko pozorište za odrasle.

„Mnogi od glumaca koje ćete večeras vidjeti su zreli ljudi, od preko 50 godina. Prošli su ovome zaista ozbiljno. Ušli su u zadate likove, a imali su izazov u vidu vojvođanskog dijalekta koji je u osnovi ove komedije“, rekao je Mihailo.

 

On je istakao da je ovo bilo veliko veče za amatersko pozorište i da ova predstava piše istoriju jer će prvi put početi da radi amatersko pozorište sa zrelim ljudima.

 

Prema njegovom mišljenju, ova predstava je njegov najbolji režiserski poduhvat.

 

„Prvi put imamo profesionalne kostime šivene po mjeri glumaca  i profesionalna pozorišta mogu da pozavide ovoj predstavi u svakom smislu. Što se tiče režije, ostao sam doslijedan komadu. Isjekao sam dosta teksta ali su scene ostale iste, kao što je Sterija napisao. Jedina izmjena se odnosi na zamjenu uloge. Ujak koji se pojavljuje u komadu, postao je muškobanjasta tetka“, rekao je Mihajlo.

 

Stana Vladić, u ulozi tetke Mašinke, kaže da amatersko pozorište za nju predstavlja užitak i ispoljavanje kreativnosti. Mjesto na kome mogu da probude uspavane potencijale.

 

„Ugljeviku je zaista bila potrebna ova nova dimenzija kulture. Divnu priliku imamo mi `zreli ljudi` da doprinesemo stvaranju i kreativnosti, i na taj način, ponudimo Ugljevičanima ozbiljne komade u amaterskom izvođenju,“ rekla je Stana Vladić, viši knjižničar u Narodnoj biblioteci Ugljevik.

Direktor CZK „Filip VišnjiĆ“ Predrag Vujević obratio se posjetiocima prije predstave, rekavši da sala nikada nije bila punija.

 

„Večeras se dešava nešto što opravdava postojanje Centra. Mi postojimo da bismo držali nivo kulture na određenom nivou. Trenutni trend kiča i devalvacija vrijednosti ne treba da utiče na naš repertoar i mi to, evo, pokazujemo. Mi smo takođe tu da bismo razbijali predsrasude i tabue, kojih je u malim mjestima mnogo. Amatersko pozorište je duhovna hrana za ove ljude. Zaista im se zahvaljujem što si izgurali do kraja ovu sezonu i bili hrabri pored svog skepticizma“, rekao je Vujević.

 

U predstavi su glumili: Ljupka Stevanović (Fema), Jelica Manojlović (Evica), tetka Mašinka (Stana Vladić), Ivana Babić (služavka Ančica), Žiko Stevanović (šegrt Jovan), Gorana Grujičić (Sara), Milorad Bogićević (Svetozar Ružičić), Stefan Mihajlović (Vasilije).

Studio glume „Proscenijum“ postoji već pet godina u okviru CZK „Filip Višnjić“. Ima tri grupe polaznika: najmlađu uzrasta pet do 10 godina, srednju 10 do 17 godina i ovu najstariju, koja je izvela „Pokondirenu tikvu“, preko 17 godina.