PRVI FESTIVAL OMLADINE MAJEVICE | Centar za kulturu Ugljevik

08

December

PRVI FESTIVAL OMLADINE MAJEVICE

U organizaciji udruženja građana „Kolona BB“ i Mreže mladih Majevice, u Ugljeviku će predstojećeg vikenda biti održan Festival omladine Majevice. Organizatori najavljuju nezaboravan vikend ispunjen muzikom, umjetnošću i edukacijom.

PRVI FESTIVAL OMLADINE MAJEVICE

      UGLjEVIK, 8 – 10. DECEMBRA 2023.

U organizaciji udruženja građana „Kolona BB“ i Mreže mladih Majevice, u Ugljeviku će predstojećeg vikenda biti održan Festival omladine Majevice. Organizatori najavljuju nezaboravan vikend ispunjen muzikom, umjetnošću i edukacijom.

Otvaranje Festivala je zakazano za 8. decembar (petak) sa početkom u 18.00 časova u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik. Iste večeri u Plavoj sali biće održana panel diskusija, kao što su u sadržaju Festivala najavljene i inspirativne edukativne radionice kao prilika za razvijanje vještina i sticanje novih znanja.

Učesnici i posjetioci Festivala nastaviće druženje uz Rock & DJ svirku u Mjesnoj zajednici Novo Naselje, gdje će u petak u 21.00 sat nastupiti bend „Nije važno“, dok je od 22.00 časa za zabavu zadužen DJ Nasty.

Program se nastavlja u subotu, 9. decembra u terminu od 11.00 do 13.00 sati, kada će u Galeriji Centra za kulturu biti održan Sajam rukotvorina i proizvoda žena sa Majevice, odnosno dama iz pet majevičkih opština – Čelić, Lopare, Sapna, Ugljevik i Teočak. Ovakvi događaji služe za promociju ženskog preduzetništva, razmjenu iskustava, kao i za edukaciju. Posebna zanimljivost je promocija knjige „Šta se jede na Majevici“, prve knjige recepata prikupljenih iz pomenutih majevičkih zajednica.

U subotu u 15.00 časova na izletištu “Kolona BB” održava se Street Art radionica „Obojena klapa“ gdje će umjetnici uživo „stvarati magiju pred vašim očima“, a posjetioci festivala u subotu od 19.30 č. u Centru za kulturu mogu pogledati i pozorišnu predstavu „Mulej“, master rad Anice Petrović koja glumi u ovoj monodrami nastaloj po istoimenom romanu Erlenda Lua, komadu koji tematizuje adolescentsku suicidnost i snagu ljubavi i podrške.

U završnom, muzičkom dijelu festivala od 21.00 čas u Mjesnoj zajednici Novo Naselje nastupiće „Argument“, „Činčila“ i DJ SASHA L. Organizatori su posebno istakli predstavljanje sarajevskog alternativnog benda „Činčila“, psihodeličnog funk – rock grunge benda čiji umjetnici sjedinjuju prijateljstvo, muzičku i likovnu umjetnost.

Udruženje „Kolona BB“ Ugljevik bavi se prvenstveno očuvanjem zajednice, kao i ekologijom – uređenjem pješačkih staza i izletišta. Do danas je iniciralo projekte poput rekonstrukcije pješačkog mosta, izgradnje street – workout poligona i terena za veliki šah, a tokom godine organizuje mnoge zanimljive događaje. Sada je „Kolona BB“ Ugljevik dio Mreže mladih Majevice koja djeluje pod sloganom „Uz malo dobre volje, možemo bolje“ i čiji su članovi Udruženje Mladih Općine Sapna „Korak“, Udruženje mladih „Rebuff“ iz Čelića, Vijeće Mladih Teočak i „Majevički akcijaši“. Prvi Festival omladine Majevice je rezultat zajedničkih projekata ovih udruženja, prvenstveno projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“.