PROMOVISAN ROMAN  „SRPSKO SRCE JOHANOVO“ | Centar za kulturu Ugljevik

12

May

PROMOVISAN ROMAN „SRPSKO SRCE JOHANOVO“

„ZLOČIN JE ZAOKRUŽEN ĆUTANjEM“

„ZLOČIN JE ZAOKRUŽEN ĆUTANjEM“

Te 2004. godine, na sahrani u jednom kosovskom selu, novinar i književnik Veselin Dželetović upoznaje Nijemca Johana Vagnera i saznaje nevjerovatnu životnu priču. Sudbina čovjeka čije srce Johan nosi navela ga je na potragu koja stiže do “Žute kuće” u Albaniji i porodice nesrećnog Srbina. Nakon što je Dželetović čuo potresnu priču, za samo dva sata, sročio je poemu. Kasnije, na nagovor čitalaca i prijatelja poeme, pretočio ju je u nagrađeni roman “Srpsko srce Johanovo” u kome su izmišljena samo imena. 

“Najbitnije u cijeloj priči je to što su naša braća i sestre stradali u doba mira, ne u ratnom vihoru, već pred očima međunarodne zajednice koja je jednako kriva koliko Hašim Tači i Ramuš Haradinaj zajedno, jer je to dozvolila. Pred njenim očima, njenim vojnicima su kidnapovani ljudi”, kaže autor romana čiji je cilj da upozna svijet o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji. On smatra da će najveći uticaj u tom pogledu imati holivudski film čije snimanje, po ovom romanu, počinje u oktobru u režiji Pola Kampfa. Uloge će tumačiti velika imena Holivuda i domaće scene.

 “Moja velika prijateljica, rimski novinar Marija Lina Veka, koja je pisala o 12 slučajeva trgovine organima, koja je 200 srpske djece odvela u Rim da im pokaže život u slobodi, je rekla za mene jednu veliku istinu, da je zločin zaokružen ćutanjem. To je upravo ono što nam se dešavalo i ta zaboravnost nam se uvijek svetila kroz istoriju”, kaže Dželetović koji se u pisanju romana vodio i mišlju da je onaj koji ćuti o zločinu, saučesnik u istom.

O romanu je govorio i Slobodan Rosić, menadžer beogradske izdavačke kuće "Poeta", koji je naglasio da priča o stradanju Srba na KiM ima preko 20 izdanja i da je prevedena je na 12 svjetskih jezika, čak i jermenski. Večeras je ukratko promovisana i najnovija Dželetovićeva knjiga, s istom tematikom, “Poslednji srpski vitez”.