PROMOCIJA MONOGRAFIJE „STARA TUZLA – SRPSKA VAROŠ“ I OTVARANjE ISTOIMENE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA | Centar za kulturu Ugljevik

21

March

PROMOCIJA MONOGRAFIJE „STARA TUZLA – SRPSKA VAROŠ“ I OTVARANjE ISTOIMENE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA

U galeriji Centra za kulturu „Filip Višnjić“ održana je promocija monografije „Stara Tuzla – Srpska varoš“

  „Ova monografija nije naučni rad, niti plod istorijskog

 

istraživanja, nego svojevrstan pregled literature

 

koju sam pročitao i fotografija koje sam uspio naći.“

 

U galeriji Centra za kulturu „Filip Višnjić“ održana je promocija monografije „Stara Tuzla – Srpska varoš“ na kojoj su govorili: potpredsjednik SPKD „Prosvjete” Željko Kovačević, sveštenik Miloš Trišić i sveštenik Milan Topić.

 

Prisutne na promociji je pozdravio direktor Centra za kulturu Predrag Vujević, naglasivši da je knjiga zanimljiva sa istorijskog i edukativnog stanovišta zbog rijetkih fotografija Srpske varoši.

 

„Na fotografijama možete da vidite lik muftije Kurta koji je tokom Drugog svjetskog rata spriječio zločin nad Srbima. Njegovo djelo je kasnije, zbog politike Jugoslavije, nedovoljno pominjano“, naglasio je Vujević.

 

Sveštenik Topić podsjetio je da postoji inicijativa „Prosvjete“ i crkve da se postavi znamenje ovom muftiji u znak zahvalnosti.

 

Kao zaljubljenik u fotografiju sveštenik Milan je skupljao fotografije Srpske varoši (sakupio je oko 6.000 fotografija) i na nagovor vladike Hrizostoma postavlja izložbu u Vladičanskom dvoru 2015. godine, a kasnije se prihvatio ogromnog posla sastavivši ovu monografiju.

 

„Fotomonografija govori o staroj Tuzli koja je nestala u vremenu zbog eksplotacije slanice. Nestala je i Srpska varoš koja je bila grad u gradu, ali ona postoji u našoj terminologiji i srcima dokle god je Sabornog hrama u Tuzli, Vladičanskog dvora, starog učilišta, danas Gradske biblioteke, i parohijskih domova u kojim žive sveštenici“, rekao je sveštenik Topić.

 

Prema njegovim riječima, pokušao je da piše samo knjigu o nestanku Srpske varoši ali „ne može nešto da nestane, dok ne postane“ tako da se u uvodnom dijelu nalazi kratki istorijski pregled Tuzle.

 

Ostatak knjige je posvećen značajnim istorijskim društvima, ličnostima, građevinama i institucijama Srpske varoši.

 

„Prva srpska škola u Tuzli osnovana je 1828. godine, a pronašao sam podatak da je 1856. u tuzlanskom srezu bilo 36 srpskih učionica što znači da su Srbi tog doba mnogo polagali na obrazovanje imajući na umu da to znači bolji život njihovih potomaka. 1873. nastala je prva moderna škola. U ovom periodu veliki ktitori i donatori crkve bili su Jovanovići i Crnogorčevići. U nastavku knjige govori se o Kolu srpskih sestara, onovanog 1906., koje do današnjeg dana djeluje pri crkvenoj opštini Tuzle sa određenim prekidima. Ovo udruženje je imalo svoj đački dom kao i `Prosvjeta`. Brinuli su se o siromašnim đacima, a u đačkom domu `Prosvjete` bio je i naš patrijarh Pavle. U knjizi se govori o osnivanju crkveno-pjevačkog društa `Njegoš` 1886. godine i prati njegove uspone i padove. Nadalje, pišem o osnivanju sokolskog društva `Soko`, čiji je osnivač bio kralj Aleksandar “, kazao je o knjizi sveštenik Milan.

 

On je zaključio da su Srbi imali veliki uticaj na razvoj Tuzle „jer su bili vrijedni i svjesni onoga ko su i šta žele da ostave iza sebe“. Eksplotacijom slanica porušeno je 14 privrednih, 438 stambenih i 4 zdravstvena objekata. Porušeno je pet kulturno-istorijskih spomenika, 8 prosvjetnih ustanova i pet javnih objekata i infrastruktura. Zalaganjem vladike Vasilija ostao je sačuvan Vladičanski dvor i Saborna crkva, jedini pokazatelji postojanja Srpske varoši.

 

Sveštenik Miloš Trišić rekao je da je ovo monografija ne samo o Srpskoj varoši, nego i monografija srpske crkve i njenih organizacija u Tuzli do rata kada se desio veliki progon našeg stanovništva iz Tuzle.

 

„Zato se zahvaljujem ocu Milanu što se odvažio da napiše monografiju jer će nam pomoći da uočimo objekte koje su nam oduzeti, a koje ćemo tražiti da se vrate narodu koji je stvarao crkve i zadužbine“, rekao je sveštenik Trišić.

 

Potpredsjednik SPKD „Prosvjete” Željko Kovačević rekao je da poslije dugo vremena izašla knjiga koja služi na čast svima koji se osjećaju Tuzlacima i Srbima.

 

„U ovoj monografiji je iscrpno obrađeno jedno područje čiji tragovi su skoro nestali. Ovo je, kako bibliotekari kažu, vanserijska publikacija u koju je autor utrošio mnogo vremena i sa pravom može da bude ponosan“, rekao je Kovačević.

 

On je rekao da monografije predstavljaju posmatranje kroz jednu istorijsku prizmu, te da ova monografija posjeduje obilje podataka koji su iscrpno objašnjeni čime se stvara potpun redosljed događaja u ovom djelu.

 

„Zaista se ne bih čudio da u neko dogledno vrijeme dobijete neku monografiju Ugljevika“, rekao je na kraju potpredsjednik `Prosvjete`.