PROJEKCIJA FILMA „VI IDITE, JA NEĆU“ | Centar za kulturu Ugljevik

21

March

PROJEKCIJA FILMA „VI IDITE, JA NEĆU“

„Bioskop iz bloka” je jedan od humanitarnih događaja koje organizuje Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

„Bioskop iz bloka” je jedan od humanitarnih događaja koje organizuje Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, a ogleda se u održavanju projekcija filmova gdje se kroz prodaju karata i pojedinačne donacije prikupljaju sredstva za pomoć socijalno-ugroženim porodicama koje Organizacija pomaže u sklopu svojih redovnih djelatnosti.

 

Film „Vi idite, ja neću“ reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića je zasnovan na knjizi „Ljetopis novog kosovskog raspeća“ mitropolita Amfilohija i otkriva nam neispričanu istinu o kosovsko-metohijskom stradanju srpskog naroda, njegovog vjerskog i kulturnog nasljeđa kroz cijelu istoriju, a posebno 1998. i 1999. godine, sa osvrtom na porodičnu dramu nestalog Miloša Ćirkovića iz Bjelog Polja kod Peći.

 

„O Milošu Ćirkoviću se ništa ne zna. Kažu da su ga teroristi ubili posle nekoliko dana opsade. Drugi vele, da je preko Prokletija uspio da se izvuče do Crne Gore. Čuje se takođe da danas živi negdje u inostranstvu. Ono što ne mora da se nagađa je da je Miloš odbio da se povuče, da je danima iz svoje kuće pružao otpor teroristima i likvidirao najmanje njih 18, sokoljen guslama koje je puštao u inat krvnicima. Odbio da se povuče riječima: `Svi ste izdali – ja ostajem!`“

 

(Odlomak iz knjige „Ljetopis novog kosovsog raspeća“)

 

Film „Vi idite, ja neću!“ nastao je 2015. godine u produkciji „Aleksandrija Filma“ iz Beograda.

 

Projekcija filma održana je 30.12.2019. u Plavoj sali CZK.