PREDSTAVLjENA ZBIRKA PJESAMA „ŽUBOR SJEĆANjA“ GOSPAVE PETROVIĆ | Centar za kulturu Ugljevik

18

May

PREDSTAVLjENA ZBIRKA PJESAMA „ŽUBOR SJEĆANjA“ GOSPAVE PETROVIĆ

Priroda, zavičaj, djetinjstvo, prošlost, uspomene, vječita su inspiracija jedne učiteljice koja je ljubav prema rodnom kraju pretočila u stihove.

Priroda, zavičaj, djetinjstvo, prošlost, uspomene, vječita su inspiracija jedne učiteljice koja je ljubav prema rodnom kraju pretočila u stihove. Svi koji su odrastali u prirodnoj, seoskoj sredini, a umjeli da udahnu ljepotu trenutka, i sve to sa mnogo ljubavi, razumiju stihove naše Gospave Petrović. Zbirka poezije “Žubor sjećanja” objedinila je pjesme kroz koje i sama autorka ponovo odrasta i prolazi najljepše trenutke od djetinjstva do zrele dobi. Gospava cijeli život piše, živeći uporedo sa svojim drugim imenom – učiteljica, što joj je 41 godinu bio poziv. Za prvu knjigu vjetar u leđa dala joj je ćerka, koja je jednostavno rekla: “Mama, piši!” “Žubor sjećanja” je samo nastavak prve zbirke pjesama “Pjesme moje duše”, a sve je povezano sa prvom knjigom “Sjećanja jedne učiteljice”.

 

“Sve moje knjige su sjećanja, a sjećanja su vrlo važna. Iako je bilo tužnih i manje lijepih trenutaka u životu, lijepa sjećanja su skroz potisnula neprijatne događaje. Najviše sam pisala o prirodi, ona me inspiriše, najviše ispred moje kućice u Sarijama gdje je priroda prelijepa. Pisala sam o djetinjstvu, mojim učenicima, djeci, unucima - kojima je posvećena ova knjiga, mladosti, prvim ljubavima, pismima koja su prestala da dolaze… I dalje pišem priče i pjesme i tako se moji penzionerski dani nastavljaju kroz pisanje i čitanje”, rekla je autor Gospava Petrović povodom promocije svoje treće knjige u Centru za kulturu.

O zbirci poezije večeras su, pored autorke, govorili recenzent Slobodan Jović, bibliotekar Stana Arsenović Vladić i naše kolege Predrag Vujević i Saša Ćirković kao predstavnici izdavača - Centra za kulturu “Filip Višnjić” Ugljevik. Kao ustanovi kulture, posebno nam je zadovoljstvo da promovišemo zavičajne pisce za koje uvijek imamo prostora kada je u pitanju predstavljanje njihovih autorskih radova iz svih oblasti kulturno – umjetničke djelatnosti.