PREDSTAVLjENA ZBIRKA AFORIZAMA      JOVE NIKOLIĆA „PUCNjI BEZ OPOMENE“ | Centar za kulturu Ugljevik

19

April

PREDSTAVLjENA ZBIRKA AFORIZAMA JOVE NIKOLIĆA „PUCNjI BEZ OPOMENE“

„Najbolji aforizmi stvoreni su u tišini – kad nisi smio ni da pisneš.“ Ovo je šesta knjiga Jove Nikolića - pisca, satiričara i aforističara iz Ugljevika. „Pucnji bez opomene“ su autorov najuži izbor koji sadrži 705 aforizama, brižljivo odabranih iz nekoliko hiljada aforizama nastalih tokom proteklih deset godina. Autor objašnjava da su probrani prema satiričnosti, sarkastičnosti i „jačini“, a sama knjiga je komponovana tako da bude ujednačena i aforizmi su redani po temama koje se nadovezuju jedna na drugu.

 

„Najbolji aforizmi stvoreni su u tišini – kad nisi smio ni da pisneš.“

Ovo je šesta knjiga Jove Nikolića - pisca, satiričara i aforističara iz Ugljevika. „Pucnji bez opomene“ su autorov najuži izbor koji sadrži 705 aforizama, brižljivo odabranih iz nekoliko hiljada aforizama nastalih tokom proteklih deset godina. Autor objašnjava da su probrani prema satiričnosti, sarkastičnosti i „jačini“, a sama knjiga je komponovana tako da bude ujednačena i aforizmi su redani po temama koje se nadovezuju jedna na drugu.

„Ova knjiga je nastajala deset godina. Prethodna je objavljena 2012. godine i od tada nisam imao posebnu potrebu da izdajem knjigu jer sam dosta zastupljen na društvenim mrežama. Mnogi mi kažu da nisu ni primijetili da deset godina nisam objavio knjigu jer sam svakodnevno prisutan. Imam i sajt „Na prvom ste mjestu“ gdje objavim jedan ili dva aforizma tokom sedmice. Nova knjiga je dobila naziv po aforizmu „Na našim ulicama se puca bez opomene. To je opomena svima onima koji izlaze na njih“. Imam mnogo pohvala za ilustraciju i korice gdje mi čitaoci objašnjavaju kako ilustraciju tumače. Jedni vide pištolj koji pogađa u metu i metak okrenut prema meni pa me pitaju da li sam mislio da mogu i sam sebe da ustrijelim, a ja im odgovaram da sa ove strane nema udarne igle. Drugima nije primamljivo, kažu - čim vidim ovu knjigu odmah ispada da moram da dignem ruke i da se predam. Ja im odgovaram da je to tačno, da bi trebalo da se predaju i da kupe knjigu“, našalio se Nikolić na večerašnjoj promociji.

„Satiričar mora da ide ispred svog vremena. Ako ga stignu oni o kojima piše – gotov je.“

O „Pucnjima bez opomene“ govorio je i aforističar Stanislav Tomić, kao Nikolićev gost i saradnik. „Moje iskustvo saradnje sa Nikolićem objašnjava njegov stil pisanja i odnos prema aforizmima. Najviše ću naglasiti činjenicu da je Jovo strog kada je u pitanju kvalitet aforizama, ali ova knjiga pokazuje da on nije strog samo prema drugim autorima, kada bira aforizme, nego je ovdje očigledno bio strog i prema sebi. Rijetko u ovoj knjizi nailazimo na aforizam da nije izbrušen, pažljivo odvagan i odmjeren. Jovo ih je sakupljao duži vremenski period, brusio, oblikovao i mislim da je kultura u ovom kraju dobila jedno vrijedno djelo“, rekao je Tomić.

„Umjetnost stvaranja starija je od umjetnosti uništavanja, ali su dokazi uništeni.“

Zbirka „Pucnji bez opomene“ je dobitnik nagrade „Rade Jovanović“, kao najbolja knjiga aforizama na srpskom jeziku objavljena u 2022.godini, a prema odluci žirija Beogradskog aforističarskog kruga. Žiri je u obrazloženju naveo da „autora nagrađenog dela karakteriše odgovornost prema napisanoj reči i da se on usredsređuje na bitne i krupne teme, koje znalački problematizuje u svojim veoma uspelim aforizmima. Jovo Nikolić pripada sazvežđu vrhunskih aforističara našeg zajedničkog prostora, a nova knjiga, koja je nastajala čitavu deceniju, dokaz je njegove pune stvaralačke zrelosti, minucioznig pristupa pisanju satire i neprestanog kvalitativnog uzdizanja“.

„Ova knjiga je pun pogodak. Kod nas je dobila nagradu za najbolju knjigu aforizama za prošlu godinu i jedna je od pet najčitanijih, a imali smo 74 izdanja. Poseban pečat daje joj nagrada Beogradskog aforističarskog kruga“, rekao je Dejan Spasojević, predstavnik izdavačke kuće ASoglas iz Zvornika u kojoj očekuju nastavak uspješne saradnje.

Jovo Nikolić je napisao preko 12000 hiljada aforizama, od kojih veliki broj još nije objavljen. Do danas je objavljivao u više listova i radio emisija, uvršten je u preko 50 zbornika, antologija i leksikona, a sam je priredio i jednu antologiju aforizama Bosne i Hercegovine. Nagrađivan je na konkursima i festivalima i njegovi aforizmi su prevođeni i objavljivani na više svjetskih jezika. Pripadnik je Beogradskog aforističarskog kruga.

 

„Autor je svoju najbolju misao htio da ostavi za kraj, ali je ona ostavila njega.“