PREDSTAVLjENA KNjIGA „PRIVREDNA MONOGRAFIJA OPŠTINE UGLjEVIK“ | Centar za kulturu Ugljevik

16

March

PREDSTAVLjENA KNjIGA „PRIVREDNA MONOGRAFIJA OPŠTINE UGLjEVIK“

U Plavoj sali Centra za kulturu Ugljevik,predstavljena je knjiga „Privredna monografija opštine Ugljevik“, autora Žike Mićanovića iz Ugljevika.

U Plavoj sali Centra za kulturu Ugljevik, 14. juna 2018. godine, predstavljena je knjiga „Privredna monografija opštine Ugljevik“, autora Žike Mićanovića iz Ugljevika.

 

O knjizi su, pored autora,  govorili recenzent, prof. dr Miladin Jovičić, redovni profesor Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina, Mihailo Vidić, dipl. politikolog i u ime izdavača direktor Centra za kulturu Ugljevik Predrag Vujević.

 

Govoreći o razlozima pisanja Privredne monografije autor je objasnio da je glavni pokretač za nastajanje ove privredne publikacije bio njegov višegodišnji rad u privrednim subjetima ugljevičke privrede.

 

„Radio sam 40 godina, sa puno elana i optimizma, u izvjesnom broju privrednih subjekata. Želja mi je bila da, na jednom mjestu, u jednoj knjizi, napišem nastanak i razvoj većeg broja privrednih preduzeća, kao nosioca razvoja ugljevičke privrede“, rekao je autor Žiko Mićanović.

 

Knjiga „Privredna monografija opštine Ugljevik“ sadrži detaljan opis istorijata, stanja, položaja i poslovanja svih preduzeća ugljevičke privrede. Monografije je urađena na 412 stranica, sa 185 slika, 107 tabela i grafikona. Sastoji se iz pet poglavlja, u kojima je između ostalog, prikazan razvojni put preduzeća na području Ugljevika, odnosno njihove organizacione, vlasničke, pravne i upravljačke transformacije.

„Pred autorom je bio vrlo delikatan zadatak. Vremenska distanca velika, obuhvaćena tri vijeka, oskudni i nesačuvani izvorni dokumenti, raznovrsnost djelatnosti, društvena dešavanja na ovim prostorima, velika migracija ljudi i slično. Međutim, i pored toga autor ove monografije je na jedan sistematičan i metodološki korektan način oslikao privredna kretanja na području opštine Ugljevik“, istakao je recenzent prof. dr Miladin Jovičić.

 

Knjigu „Privredna monografija opštine Ugljevik“ izdao je Centar za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik.