PREDSTAVLjENA KNjIGA „ISTORIJA REPUBLIKE SRPSKE“ ČEDOMIRA ANTIĆA I NENADA KECMANOVIĆA | Centar za kulturu Ugljevik

21

March

PREDSTAVLjENA KNjIGA „ISTORIJA REPUBLIKE SRPSKE“ ČEDOMIRA ANTIĆA I NENADA KECMANOVIĆA

JU Centra za kulturu „Filip Višnjić“ i Udruženje građana „Korijeni“ iz Ugljevika organizovali su književno veče na kome je predstavljena knjiga „Istorija Republike Srpske“ Čedomira Antića i Nenada Kecmanovića.

Ako jedan narod nema velike knjige o sebi,

 

to je dokaz da nema šta ni da se pamti.

 

Dobrica Ćosić

 

JU Centra za kulturu „Filip Višnjić“ i Udruženje građana „Korijeni“ iz Ugljevika organizovali su književno veče na kome je predstavljena knjiga „Istorija Republike Srpske“ Čedomira Antića i Nenada Kecmanovića. O knjizi su govorili direktor Centra Predrag Vujević, predsjednik Udruženja Aleksandar Krstić i jedan od autora knjige Čedomir Antić.

 

Vujević je prisutne podsjetio da je odabir ove knjige napravljen zbog nedavno obilježenog Dana Republike Srpske.

 

„Datum kao što je 9. januar zaslužuje da se na ovaj način podigne svijest o njegovom značaju. Što više znanja posjedujemo o nečemu, tim više poštujemo to nešto “, rekao je Vujević.

 

Govoreći o knjizi, on je istakao da knjiga govori o vjekovnom stremljenju Srba za određenim oblikom autonomije, a posebno je to izraženo kod Srba koji su zapadno od Drine. Tako, prema njegovim riječima, ova knjiga prikazuje istorijski kontinuitet u težnji našeg naroda prema nezavisnosti.

 

Koautor knjige Čedomir Antić rekao je da su oni balkanski narodi koji su prije svih imali svoje države, decenijama ranije dobili svoje moderne istorije, te da s toga, u moderno vrijeme „nije moguće imati naciju i državu bez moderne istorije“.

 

„Danas kada je jasno da će RS braniti svoju samostalnost, potpuno je bespredmetno izbjegavati da ona dobije svoju istoriju. Profesor Kecmanović i ja smo odlučili da napišemo djelo u ograničenom obimu i značajno je da nismo preskočili nijedan period u razvoju ovog naroda zato što nam se sa ove distance čini nerelevantan za današnji identitet. Drugo, nismo pričali samo o teškoćama srpskog naroda, nego smo pisali istoriju ovog tla. Istoričar mora da predstavi stvari onako kako su se desile, da razbija stereotipe i da narodu uvijek govori istinu“, rekao je Antić.

 

On je rekao da su rat u BiH predstavili na osnovu izvora i sa distancom. Razdoblje posle 1996. godine predstavljeno je u trećem izdanju koje je objavljeno krajem 2016. godine.

 

„Srpsko-englesko izdanje ove knjige, vođeno je idejom da ono ode u biblioteke širom svijeta i ponosan sam da kažem da je 80 biblioteka na kojima se predaje srpska, južnoslovenska i balkanska istorija dobile su ovu knjigu“, kaže Antić.

 

Istakao je da će u narednih pet godina zajedno sa kolegama i studentima pokušati da započne projekat pisanja „Velike istorije Republike Srpske“ u 5 tomova jer je to potreba jedne zemlje.

Predsjednik Udruženja „Korijeni“ Aleksandar Krstić rekao je da Republika Srpska predstavlja  ideju vodilju- „nešto što nam je ostavljeno u naslijeđe“.

 

„Nije slučajno da je naš prvi projekat upravo promocija ove knjige. Naziv „Korijeni“ simbolično predstavlja porijeklo članova ovog udruženja, kao i njihovu želju da tu i ostanu. Djelovanje našeg udruženja biće usmjereno na stvaranje kulturnih događaja u Ugljeviku. Knjiga „Istorija Republike Srpske“ nastala je prije dvije godine i obuhvata period od paleolita i neolita, odnosno, nudi istorijske činjenice o tome šta je bilo u entitetskim granicama RS u to doba. Nadalje, prati period stvaranja srpskih država, pad pod Tursku vlast sve do Austrougarske aneksije i oslobođenja. Period raspada države i egzistencijalne borbe za opstanak srpskog naroda na ovim područjima je bitan segment za nas. Ugljevik je mnogo dao za nastanak Republike Srpske, mnogo života je položeno u njene temelje. Otuda i ideja da ovo bude naš prvi poduhvat“, rekao je Krstić na predstavljanju knjige.

Čedomir Antić je srpski istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Predsjednik i osnivač je “Naprednog kluba” iz Beograda koji pored mnogobrojnih aktivnosti već 9. godinu izdaje Izvještaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu.