PREDSTAVA - KOMEDIJA „DRŽAVNI LOPOV“ | Centar za kulturu Ugljevik

15

December

PREDSTAVA - KOMEDIJA „DRŽAVNI LOPOV“

Centar za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik organizuje predstavu „Državni lopov“, po tekstu Fadila Hadžića, a u režiji Ivana Petrovića. Igraju: Dušan Ranković (Srećko Puškar Kiki), Nenad Blagojević (Marko Komadina) i Mihailo Maksimović (Joco Škobalj). Predstava je zakazana za srijedu 21. decembra 2022. godine u 19 časova, Plava sala Centra za kulturu. Ulaz slobodan!

Centar za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik organizuje predstavu „Državni lopov“ u izvedbi Gradskog pozorišta „Semberija“ Bijeljina, po tekstu Fadila Hadžića, a u režiji Ivana Petrovića. Igraju: Dušan Ranković (Srećko Puškar Kiki), Nenad Blagojević (Marko Komadina) i Mihailo Maksimović (Joco Škobalj). Predstava je zakazana za srijedu 21. decembra 2022. godine u 19 časova, Plava sala Centra za kulturu. Ulaz slobodan!

 

„Državni  lopov“ je i danas tematski aktuelan, društveno angažovan komad Fadila Hadžića  iako je je nastao prije četrdeset godina i svoju provjeru doživio na brojnim pozornicama širom bivše nam domovine Jugoslavije. Hadžić je urbani komediograf nušićevske linije, on crpi nadahnuće iz neposredne stvarnosti u gotovo svim svojim komadima. Energijom pravog satiričara Hadžić na  pozornicu izvodi dva zatvorenika u istoj ćeliji. Jedan je sitni lopov i ljubavni prevarant, a drugi državni činovnik  koji je došao u sukob sa zakonom. Pa, iako je dospio  u pravi  zatvor, prema državnom  lopovu”, službeniku uhvaćenom u prestupu, zatvorski čuvar se ponaša zaštitnički. Ritualom ponašanja prema tom izuzetnom uhapšeniku satiričar nas podsjeća,  da hijerarhizacija postoji i u kaznenim institucijama. Finim satiričnim otrovom začinjena, ova komedija nas opominje na ona izvitoperenja morala i naših naravi koja su nepopravljiva od kako je svijeta i vijeka.