OTVORENA UMJETNIČKA KOLONIJA „UGLjEVIK 2023“ | Centar za kulturu Ugljevik

01

August

OTVORENA UMJETNIČKA KOLONIJA „UGLjEVIK 2023“

Sinoć je, uz prigodan program na ljetnoj sceni Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik, otvorena deveta po redu likovna kolonija u kojoj učestvuje sedam umjetnika.

REKORDAN BROJ POLAZNIKA ŠKOLE SLIKANjA

 

Sinoć je, uz prigodan program na ljetnoj sceni Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik, otvorena deveta po redu likovna kolonija  u kojoj učestvuje sedam umjetnika. Riječ je o akademskim slikarima različitih stilskih opredjeljenja od kojih su neki već poznati publici u Ugljeviku kao učesnici prethodnih manifestacija. Umjetnici iz Bijeljine su Srđan Ćeranić, Pavle Golijan, Petar Vidaković, Bratislav Hedješi, Vesna Todorović i Natalija Cimeša, a gost iz Banja Luke je slikar Peđa Milovanović.

Umjetnička kolonija „Ugljevik 2023“ posebna je po školi slikanja za koju je ove godine prijavljeno 43 djece što je rekordan broj polaznika. To je, prema riječima direktora ove javne ustanove Davora Markovića, zapažen rezultat i pokazatelj da kod mladih ljudi ima interesovanja za prave vrijednosti: „Školom slikanja promovišemo ovu vrstu kulture i razvijamo ljubav prema slikarstvu kod djece uzrasta od pet do petnaest godina“, rekao je Marković povodom otvaranja likovne kolonije. On se posebno zahvalio umjetnicima - učesnicima kolonije, zatim Opštini Ugljevik i RiTe Ugljevik koji su podržali koloniju, kao i KUD-u „Rudar“ i harmonikašu Dejanu Jovičiću koji su upriličili večerašnji kulturno – umjetnički program.

Slikarske radionice u narednih pet dana vodiće učesnici kolonije. Bratislav Hedješi je pozvao sve polaznike škole slikanja na prvu radionicu koja će biti održana sutra od 11,00 časova u Galeriji Centra za kulturu. Mališani bi trebalo da ponesu pribor, platna su obezbijeđena, a prva tema je slobodna.

Sva djela nastala tokom likovne kolonije u Ugljeviku ostaju u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ i publika će moći da ih pogleda na završnoj izložbi. U galeriji CZK trenutno su postavljeni radovi nastali tokom prethodnih Umjetničkih kolonija.