OTVORENA IZLOŽBA SLIKA SA UMJETNIČKE KOLONIJE „UGLjEVIK 2023“ | Centar za kulturu Ugljevik

18

August

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA SA UMJETNIČKE KOLONIJE „UGLjEVIK 2023“

Večeras je u Galeriji Centra za kulturu „Filip Višnjić“ svečano otvorena izložba radova sa Umjetničke kolonije „Ugljevik 2023“.

Večeras je u Galeriji Centra za kulturu „Filip Višnjić“ svečano otvorena izložba radova sa Umjetničke kolonije „Ugljevik 2023“. Publici je predstavljeno dvadeset likovnih radova učesnika kolonije - slikara i polaznika škole slikanja, kao i jednog Strit art umjetnika. Većina radova naslikana je tehnikom akril na platnu, tu su i dva ulja na platnu i dva Stensil art rada. U devetoj po redu likovnoj koloniji učestvovalo je osam umjetnika: Bratislav Hedješi, Srđan Ćeranić, Petar Vidaković, Pavle Golijanin, Natalija Cimeša i Vesna Todorović iz Bijeljine, Marija Tica Kovačević iz Valjeva i Peđa Milovanović iz Banjaluke.

Umjetničku kritiku za ovu izložbu pripremila je Marina Cvetanović, istoričar umjetnosti iz Loznice. Ona je pohvalila trajanje manifestacije i dobru volju svih učesnika, a posebno njihov rad sa mladima. „Pored stvaranja svojih djela, oni pomažu ostvarivanja mladih polaznika čiji su rezultati iz godine u godinu sve stvarniji i vidljiviji tako da ovaj pedagoški rad apsolutno nije na drugom mjestu. Broj mladih koji se svake godine povećava i njihova energija samo su znak pravog puta na kome još uvijek ima neotkrivenog blaga“, rekla je Cvetanovićeva povodom otvaranja izložbe.

Na likovne radionice dolazilo je čak 53 djece što je najveći odziv otkako se održava Umjetnička kolonija u Ugljeviku. “Nama je cilj da privučemo najmlađe sugrađane i da im približimo ovu vrstu umjetnosti. Svjesni smo činjenice da neće svi učesnici škole slikanja postati akdemski slikari, ali je evidentno da će svi postati ljubitelji ove vrste umjetnosti, što i jeste osnovni zadatak naše javne ustanove, da kulturu približimo što većem broju ljudi“, rekao je Predrag Vujević, umjetnički direktor u Centru za kulturu.

Direktor Centra za kulturu Davor Marković ovom prilikom je uručio uvjerenja mališanima koji su pohađali radionice „Škola slikanja“. On se posebno zahvalio i sponzorima manifestacije - Oštini Ugljevik kao generalom pokrovitelju i preduzeću Rudnik i Termoelektrana Ugljevik čijim predstavnicima su uručene zahvalnice.