ODRŽANO “VEČE RUSKE KULTURE” U UGLjEVIKU | Centar za kulturu Ugljevik

18

March

ODRŽANO “VEČE RUSKE KULTURE” U UGLjEVIKU

U Centru za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku, održano je veče Ruske kulture

U nedjelju, 09.06.2019. godine, u Centru za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku, održano je veče Ruske kulture i jezika koji je posvećen 220-oj godišnjici od rođenja pjesnika Puškina i 20-oj godišnjici odlaska Ruske brigade koja je boravila u Ugljeviku u okviru misije Ujedinjenih nacija.

Na samom početku se obratio predsjednik udruženja građana Srpsko-Ruske zajednice “Zavet”, gospodin Savo Cvjetinović. Istakao je da moramo održati društvenu svijest o dugogodišnjem Srpsko-Ruskom prijateljstvu i da su ovakvi događaji pravi svjedok dobre volje i saradnje naša dva naroda.

 

 

 

Prisutne je pozdravio direktor Centra za kulturu “Filip Višnjić”, gospodin Predrag Vujević koji je rekao da će Centar za kulturu uvijek pomoći organizaciju ovakvih događaja jer i sebe kroz njih usavršavamo.

Gosti iz Rusije su se predstavili stanovništvu Ugljevika sa kolažom igara i pjesama iz narodnog folklora podmoskovlja. Ansambl “Istoki” uspiješno radi već 40 godina i  održava koncerte širom Rusije u svojim narodnim nošnjama sa izrazitim etno motivima. Pred Ugljevičkom publikom su izveli pjesme “Pod vrbom leži ranjeni ruski vojnik” i “Slavuju ne pjevaj”.

Sinoćni program su obogatili guslari Miloš Marjanović i Vukan Đuka kao i mladi harmonikaši muzičke škole “Kornelije Stanković”.

Učešće u programu je uzela i recitatorska sekcija gimnazije “Filip Višnjić” iz Bijeljine dok su na samom kraju nastupili vokalni solisti KUD-a “Rudar” iz Ugljevika.