ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U ČAST PUKOVNIKA MILANA JOVIĆA | Centar za kulturu Ugljevik

27

February

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U ČAST PUKOVNIKA MILANA JOVIĆA

U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik juče je održana završna svečanost Memorijalno-kulturne manifestacije „Jovićevi dani“, u čast heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnika Vojske Republike Srpske Milana Jovića na kojoj su dodijeljenje nagrade za najbolje literarne radove.

 

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U ČAST PUKOVNIKA MILANA JOVIĆA

 

U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik juče je održana završna svečanost Memorijalno-kulturne manifestacije Jovićevi dani, u čast heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnika Vojske Republike Srpske Milana Jovića na kojoj su dodijeljenje nagrade za najbolje literarne radove.

U konkurenciji osnovnih škola najbolji je rad Katarine Pajić, dok je Ognjen Šavija osvojio prvo mjesto u konkurenciji srednjoškolaca.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković istakao je da se ovom manifestacijom čuva sjećanje na lik i djelo slavnog komandanta pukovnika Milana Jovića.

Marinković je rekao da će se dok postoji Boračke organizacija njegovati sjećanje na pukovnika Jovića i sve poginule borce Vojske Republike Srpske.

Zahvalni smo za sve ono što je učinio za srpski narod, a znamo da je tri puta bio ranjen u borbama. Kada je došao na čelo Prve majevičke brigade od nje je napravio jednu od najboljih u Vojci Republike Srpske, dodao je Marinković.

O pukovniku Joviću govorio je njegov saborac Ratko Đurković, koji je rekao da je Jović plijenio pojavom, vojničkim držanjem, te da je imao harizmu vođe.

Početkom septembra 1992. godine pukovnik Jović došao je na mjesto komandanta Prve majevičke brigade. Svuda je stizao, i da provede noć sa vojnicima u rovovima, ali i da obiđe kompletnu liniju odbrane, dodao je Đurković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je za pukovnika Milana Jovića odbrana otadžbine i roda bila svetinja te da su mu svetinja bili i svi ljudi, posebno borci, saborci koje je volio i poštovao i brinuo o njima.

Perić je naglasio da je Milan Jović jedno od najboljih čeda koje je iznjedrio ne samo podmajevički kraj, nego srpski rod.

Blago majci što ga je rodila. Ovim riječima najbolje, najljepše i najplemenitije u najkraćem se može reći o našem pukovniku Joviću. Nije naš Milan bio samo vrhunski visoki oficir, komandant i vojskovođa, heroj roda svog i svog zavičaja, već od malih nogu prvo dječak za primjer, takav je bio i kao omladinac i pitomac Vojne akademije, mladi oficir, komšija, kum, prijatelj, mještanin i poznanik, jednom riječju ljudina, rekao je Perić.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su etno-grupa Tamjan, koja djeluje pri hramu Svete Petke Paraskeve, kulturno-umjetničko društvo Rudar, učenik Muzičke škole Kornelije Stanković Đorđe Perić i dramski umjetnici Lepomir Ivković i Boško Puletić.

Prethodno je služen pomen pukovniku Joviću i položeno cvijeće ispred spomen-statue ovog srpskog junaka na gradskom trgu u Ugljeviku.

Pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići nadomak Teočaka.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Srpske, 28. juna 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.