ODRŽANA PRVA PROMOCIJA KNjIGE „OD MAJKE DO CRKVE“ AUTORA VLADIMIRA MITRIĆA | Centar za kulturu Ugljevik

07

April

ODRŽANA PRVA PROMOCIJA KNjIGE „OD MAJKE DO CRKVE“ AUTORA VLADIMIRA MITRIĆA

U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik sinoć je predstavljena knjiga „Od majke do Crkve“, u izdanju Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika /SKANU/, čiji je autor novinar Vladimir Mitrić.

U Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik sinoć je predstavljena  knjiga „Od majke do Crkve“, u izdanju Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika /SKANU/, čiji je autor novinar Vladimir Mitrić.

Riječ je, kako je rekao Predrag Vujević, umjetnički direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“, pored ostalog,“ o 150 godina bogomolje, u Lipnici, kod Loznice, posvećene Preobraženju Gospodnjem, koju je podigao prota runjanski Vladimir Popović, čija je loza dala 12 sveštenika“.

 

Na osvećenju ove crkve, kako otkriva autor knjige uz druge zanimljive i dosad malo znane detalje, bio kralj Milan Obrenović, čija je prabaka Anđelija, supruga lozničkog vojvode Ante Bogićevića iz sela Runjana.“ - Rekao je Vujević, i dodao. - „A, kako Mitrić piše, Vladimir Popović nije bio samo sveštenik, već veliki humanista, rodoljub, pravdoljub i poslanik u Parlamentu države Srbije u vrijeme kralja Milana Obrenovića.

Hram je, po riječima Vujevića, „pokrivao“, pored Lipnice, sela Runjane, Grnčaru, Kozjak i Lipnički Šor, dok ova dva nisu izgradila hram.

 

Autor Mitrić navodi junaštvo ovdašnjih ljudi, njihova postradanja, „za krst časni, slobodu zlatnu, za zavičaj i otadžbinu“, koji su se, kako ističe, odazivali baš po pjesmi koju je komponovao, takođe Runjanac, porijeklom Josif Runjanin, koja nosi ime „Rado Srbin ide u vojnike“ vladika Dimitrije Pavlović, Simeon Stanković, Jovan Velimirović,Lavrentije Trifunović, uz čuvene arhimandrite od Georgija Bojića i Antonija Đurđevića iz Tronoše do Lazara Kršića iz Manastira Tavna.

 

Mitrić ispoljava veliku ljubav prema crkvi koju naziva „naša Crkva“, ističući da ga je u vjeru, prvo, uputila nedavno preminula majka Marica, a da ga je bogomolja povezala sa svetinjama kakve su Tronoša i Tavna, kod Bijeljine, a one sa svim takvim i sličnim biserima pravoslavlja i hrišćanstva širom zemlje, Evrope i svijeta“ – govorio je akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković, likovni umjetnik i veliki narodni i crkveni dobrotvor.

 

Divno je kako se sjetio riječi svetog vladike Nikolaja ohridskog, žićkog i lelićkog da je „majka biće najsličnije Bogu“. Kao istinski vjernik, ali i poznalac Crkve, predstavio je divnu simfoniju između porodice i svetinje i onih koji su nam najbliži i najdraži-rekao je Mirković.

 

Mirković ističe da je autor, „na pitak, zanimljiv i prijemčiv način predstavio i crkvu i vremena sa kojima se suočavao naš narod sa njom kao crkvom Boga živoga u kojoj je kršten Mitrić kao i mnogi njegovi u minulih 150 godina“. Ukazao je na njen značaj u njegovom životu, ali i u životima divnih ljudi ovih sela Vukovog zavičaja, između Drine i Jadra, okruženih Gučevom, Cerom, Iverkom i preko „plahovite rijeke“ Majevicom u Republiku Srpsku, BiH.

 

Zanimiljvo je da se pročita kako je autor, pored ostalog, svim srcem, pisao zalažući se da ne bude smijenjen za života patrijarh Pavle, davno nazvan „svecem koji hoda“ i kakve je razgovore, s tim u vezi, u crkvi u Lipnici, vodio sa vladikom Lavrentijem, koji je, još kao dječak, dolazio često u ovaj hram, dok je stanovao u blizini, u vrijeme školovanja u lozničkoj Gimnazijidodao je Mirković.

 

Direktor Centra za kulturu “Filip Višnjić” Davor Marković istakao je da je ova knjiga slika i prilika vremena prošlih i današnjih, u kojoj se vidi kako se razvijao odnos vlasti prema Crkvi, njenim velikodostojnicima, sveštenstvu monaštvu i vjernicima