ODRŽAN SAJAM NARODNIH RUKOTVORINA | Centar za kulturu Ugljevik

22

March

ODRŽAN SAJAM NARODNIH RUKOTVORINA

Sajam narodnih rukotvorina u Ugljeviku na platou ispred Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik

Sajam narodnih rukotvorina u Ugljeviku okupio je 30 izlagača, a na platou ispred Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik, posjetioci su imali priliku da vide ručno rađene narodne nošnje, vezove, kozmetiku, predmete rađene dekupaž tehnikom, proizvode od meda i kolače.

 

Ovu manifestaciju, koja se održava u okviru „Vidovdanskih svečanosti“, otvorio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je istakao da je važno pokazati rukotvorine baka, majki, supruga, sestara ili kćerki, odnosno onih koje su stub društva i porodice.

 

„Važno je da žene imaju više učešća i u političkom, kulturnom i ekonomskom životu naše lokalne zajednice“, rekao je načelnik Perić, koji je najavio dalju podršku lokalne uprave ovoj i sličnim manifestacijama.

 

Sveštenik Milan Topić, koji je blagoslovio skup, rekao je da treba čuvati svoju tradiciju, rukotvorine i sve ono što je srpska istorija, jer u suprotnom Srbi neće znati ko su i šta su.

 

„Kroz istoriju znamo da su naše bake, majke, supruge, očuvale vjeru i to treba da rade i današnje mlade majke da bi imali svijetlu budućnost. Ukoliko budemo zaboravili na tradiciju onda nećemo znati ko su nam preci“, rekao je sveštenik Milan Topić. On je takođe dodao da su podmajevička sela bogata tradicijom i da to treba pokazivati.

 

Predsjednica Kola srpskih sestara „Sveta Marija Magdalina“ Anđa Srijemac, kaže da je ideja ovog udruženja, koje postoji od 2008. godine i broji 50 članica, bila da se ovaj sajam održava za Vidovdan.

 

Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Ugljevik Momčilo Marsenić rekao je da se ovaj sajam održava peti put i iz godine u godinu okuplja sve više izlagača.

 

Organizatori sajma su Crkvena opština Ugljevik, Kolo srpskih sestara „Sveta Marija Magdalina“, Boračka organizacija Ugljevik, opštinska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Centar za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik i Svetosavska omladinska zajednica, a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik.

 

Otvaranju sajma prethodio je bogat program Kulturno-umjetničkog društva „Rudar“ iz Ugljevika.