ODIGRANA PREDSTAVA “NAJSTARIJI ZANAT” | Centar za kulturu Ugljevik

12

May

ODIGRANA PREDSTAVA “NAJSTARIJI ZANAT”

“Najstariji zanat”, drama Pole Vogel, govori o ženama, njihovoj ranjivosti, njihovoj duši, njihovom položaju u svijetu i nastojanju da ga promijene.

IZAZOV ZA GLUMCE, NOVO ISKUSTVO ZA PUBLIKU

 

“Najstariji zanat”, drama Pole Vogel, govori o ženama, njihovoj ranjivosti, njihovoj duši, njihovom položaju u svijetu i nastojanju da ga promijene. Komad koji je odgledala publika Centra za kulturu režirao je slovenački reditelj Peter Srpčič, a iznijela ga je glumačka ekipa koju čine Vanja Krtolina, Dušan Ranković, Mirna Jovanović, Mihailo Maksimović i Nenad Blagojević.

“Svi mi glumci, kada igramo, branimo svoje likove. Tako smo naučeni na akademiji. Svih pet žena u ovoj predstavi imaju svoju problematiku i mi pokušavamo da ih branimo, jer niko ne vidi istinsku nesreću koja ih je dovela do zanata kojim se bave. Zato mi je uloga Dušice možda i najzanimljivija za ove tri godine postojanja Gradskog pozorišta “Semberija” i 14 premijera”, kaže Mihailo Maksimović za koga je posebno iskustvo bilo igrati ženu. On ističe da su se glumci, koji tumače ženske uloge, tokom spremanja za predstavu uvjerili koliko ženama nije lako, počev od spremanja i šminke.

“Lik Dušice ima jednu mnogo dublju konotaciju. Ona je smjerna, divna žena, dobre duše, a koja se bavi najstarijim zanatom. Njena jedina muka u ovoj predstavi je što je mnogo emotivna i mislim da sam to dobro iznio”, kaže Mihailo. On podsjeća da je dragocjeno iskustvo i velika priviliegija glumca što uvijek može da bude nešto drugo, da bježi daleko od sebe.

Pet prostitutki u ovoj žalosnoj komediji funkcionišu kao porodica, kao preduzeće, ali i kao pravo sestrinstvo. Iako su u poodmakloj dobi, one su još uvijek radne. Drže se svog zanata kao  temeljnog prava da budu nezavisne, samostalne, te svoju profesiju čuvaju unutar strogih moralnih kodeksa. Upravo je tu humoristična izvrnutost komada, jer iako njihov posao sadrži od pamtivijeka stigmatizovani grijeh, njihova ga pravila održavaju čistim, poštenim i duboko ljudskim. One su stare, njihovi su klijenti stara i često nemoćna gospoda, ali za svakoga tu postoji razumijevanje, poštovanje i briga. Sve to živi u tim likovima, upozoravajući nas kako su i ti kvaliteti, baš kao i naše stare dame – pred izumiranjem.