MONODRAMA „TEZGA KAO ŽIVOT“ | Centar za kulturu Ugljevik

22

March

MONODRAMA „TEZGA KAO ŽIVOT“

U Plavoj sali Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik, u okviru manifestacije „Četvrtkom u osam“, publici predstavljena monodrama „

U Plavoj sali Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik, u okviru manifestacije „Četvrtkom u osam“, publici predstavljena monodrama „Tezga kao život“ u izvedbi glumca Mikice Petronijevića.

 

Monodrama „Tezga kao život“ je autorsko djelo Mikice Petronijevića poznatijeg po ulogama u tv seriji „Selo gori a baba se češlja“, „Psi laju vetar nosi“, „Kursadžije“ i mnoge druge.

 

U pitanju je duhovita, satirična komedija koja iza sebe ostavlja onaj gorki ukus posle smijeha. „Tezga kao život“ je priča o „malom čovjeku“, šumadijskom seljaku Tijosavu Obrenoviću iz sela Ajduci negdje u podnožju planine Bukulje.

 

Kroz prizmu njegovog života sagledavamo život srpskog seljaka ali i sela koje se gasi. Naš junak je poslednji stanovnik svoga sela, svi su otišli. Tijosav je neoženjen, na rubu lične egzistencije, bez perspektive i nade. Cio svoj život radi za tezgom na gradskoj pijaci. Nekada se tu prodavalo voće i povrće a sada sve i svašta: od akademskih diploma do ljudskih organa.

 

Urođenom dovitljivošću on se bori za golu egzistenciju i ne odustaje. Pomalo naivan u svojoj dobroti i poštenju, njegov cio vrijednosni sistem, vaspitanja i odnosa prema životu, doći će u sumnju. Moralne dileme koje ima naš junak su dileme savremenog čovjeka, bez obzira gdje on živjeo. Prodajom djedovine, riješio bi materijalnu situaciju.