LjETNA ŠKOLA HARMONIKE | Centar za kulturu Ugljevik

03

July

LjETNA ŠKOLA HARMONIKE

U UGLjEVIKU ODRŽAN KONCERT „ACCORDION ORCHESTRA IN MUSIC“ IZ SLOVENIJE

U UGLjEVIKU ODRŽAN  KONCERT „ACCORDION ORCHESTRA IN MUSIC“ IZ SLOVENIJE

U Bijeljini i Ugljeviku održava se druga po redu Ljetna škola harmonike u organizaciji Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“ i udruženja umjetnika „Artist“, a u saradnji sa Svjetskom asocijacijom akordeonista. Ova manifestacija je svojevrsna uvertira i priprema za učesnike Svjetskog kupa harmonike čiji će domaćini u septembru biti Ugljevik i Bijeljina. Master klasovi i predavanja traju do ponedjeljka, a koncertni dio večeras su upriličili gosti iz Italije i Slovenije u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik.

Mikela Uršić, dirigentica „Accordion Orchestra In Music“ iz slovenačkog grada Sežana, kaže da nastupaju kao amaterski orkestar u kojem svira 12 muzičara iz Slovenije i Italije – deset harmonika i dvije violine.

„Sviramo različitu klasičnu muziku, priredbe za gudački orkestar, originalne kompozicije za orkestar i pomalo tanga. Počastvovani smo što smo pozvani na ovako veliku manifestaciju“, rekla je profesorica Mikela.

Master klasove u Centru za kulturu „Semberija“, za više od 20 učesnika iz Italije, Slovenije, Srbije i BiH, vodi predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini, dok predavanja održavaju velika imena svjetske muzičke scene. Dani harmonike su prvi festival akademske harmonike u BiH, a danas jedan od najprestižnijih u Evropi i svijetu. Zahvaljujući tom festivalu, Svjetska asocijacija harmonikaša odlučila je da se 76. Svjetski kup održi u Bosni i Hercegovini i velika je privilegija biti organizator najveće smotre harmonikaša, smatra Slaviša Perić, direktor OMŠ „Kornelije Stanković“ i istaknuti umjetnik.

„Sve ove godine aktivno smo radili na popularizaciji harmonike, ne samo na našim prostorima, kao što smo Danima harmonike doprinijeli da Republika Srpska bude vidljiva na svjetskoj kulturnoj mapi“, podsjetio je Perić.

Večeras su nastupili i polaznici Ljetne škole harmonike, kao i učenici OMŠ „Kornelije Stanković“ - orkestar i trio. Sa gostima iz „In Music“ orkestra nastupiće i sutra, u 21,00 čas u pješačkoj zoni u Bijeljini, čime će biti zatvorena Ljetna škola harmonike.