IZLOŽBOM SLIKA I SKULPTURA U CENTRU ZA KULTURU „FILIP VIŠNjIĆ“ UGLjEVIK ZAVRŠENA JE SEDMA UMJETNIČKA KOLONIJA „UGLjEVIK 2021“ | Centar za kulturu Ugljevik

22

March

IZLOŽBOM SLIKA I SKULPTURA U CENTRU ZA KULTURU „FILIP VIŠNjIĆ“ UGLjEVIK ZAVRŠENA JE SEDMA UMJETNIČKA KOLONIJA „UGLjEVIK 2021“

U Galeriji Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik otvorena izložba slika sa sedme po redu Umjetničke kolonije „Ugljevik 2021“.

Sinoć je u Galeriji Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik otvorena izložba slika sa sedme po redu Umjetničke kolonije „Ugljevik 2021“. Izložbu je otvorio direktor Centra za kulturu Predrag Vujević.  

 

Direktor Vujević naveo je da je Umjetnička kolonija imala osam učesnika, akademskih slikara iz Srbije i Republike Srpske, kao i tri pridružena člana iz Lopara i Ugljevika.

 

 „Novina u okviru ove Umjetničke kolonije bila je besplatna škola slikanja i vajanja za 23 mališana uzrasta od pet do petnaest godina, koliko ih je bilo zainteresovanih. Oni su ove godine prvi put imali i časove vajanja“, rekao je direktor Vujević.

 

Ovogodišnji učesnici Likovne kolonije bili su Pavle Golijanin, Natalija Cimeša, Bratislav Hedješi, Srđan Ćeranić, Hadži Branko Nikitović, Vesna Vujičić iz Republike Srpske, te Mirjana Vuksanović i Dragana Kuprešanin iz Srbije.

 

Istoričar umjetnosti Marina Cvetanović iz Loznice govorila je sa stručnog aspekta o radovima koji su nastali na ovoj koloniji. Ona je ocijenila da su likovni umjetnici i ovog puta imali potpunu slobodu stvaranja u uslovima kakve im poklanja skroviti i lijepi Ugljevik.

 

„Kontinuitet je ono što krasi ovo dešavanje. U vremenima kakva su trenutno, gdje je sve nekako skrajnuto, a naročito kultura, ovakva manifestacija sa tradicijom ne bi mogla opstati bez institucije koja stoji iza nje“, rekla je Marina.

 

Diplomirani vajar, profesor likovne kulture Mirjana Vuksanović iz Beograda, naglasila je da uvijek rado dolazi u Ugljevik i Republiku Srpsku.

 

 „Na Likovnoj koloniji radila sam akril na platnu na tematiku konja. Oni predstavljaju jedan vid slobode, što je nama jako potrebno u današnje vrijeme kada postoje razna ograničenja“, rekla je Vuksanovićeva.

 

Ona je u Ugljeviku prije petnaest godina imala samostalnu izložbu i autor je spomen-biste Filipa Višnjića ispred Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik, kao i spomen-biste ovog slavnog pjesnika i guslara u njegovom rodnom selu Gornjoj Trnovi.