CENTAR ZA KULTURU „FILIP VIŠNjIĆ“UGLjEVIK PROSLAVIO KRSNU SLAVU | Centar za kulturu Ugljevik

24

May

CENTAR ZA KULTURU „FILIP VIŠNjIĆ“UGLjEVIK PROSLAVIO KRSNU SLAVU

Naš Centar za kulturu „Filip Višnjić“, koji je nosilac svih kulturnih aktivnosti na području Ugljevika, proslavio je danas krsnu slavu Svete Ćirila i Metodija.

Naš Centar za kulturu Filip Višnjić, koji je nosilac svih kulturnih aktivnosti na području Ugljevika, proslavio je danas krsnu slavu Svete Ćirila i Metodija.

 

Direktor Davor Marković čestitao  je svim zaposlenima slavu i poželio da nastave dobar rad iz prethodnog perioda.

Marković je istakao da je do sada u Centru za kulturu organizovano više od 600 kulturnih događaja te da je ostvarena saradnja sa kulturnim centrima sa obje obale rijeke Drine.

-Cilj je da održimo nivo kulturnih dešavanja, da nastavimo i dalje stazama uspijeha-naglasio je Marković.

Umjetnički direktor Predrag Vujević rekao je da su Sveti Ćirilo i Metodije zaštitni znak ove kulturne ustanove jer su oni utemeljivači slovenske kulture i pismenosti.

-Centar za kulturu u svom radu organizuje na godišnjem nivou 50 događaja. Trudimo se da u našoj lokalnoj sredini zastupimo sve segmente kulturnog života od pozorišta, galerijske djelatnosti, promocije knjiga, koncerte muzike. Izdali smo i nekoliko knjiga od poznatih autora kao što je profesor Dragan Simeunović iz Boegrada - rekao je Vujević.

On je najavio da će u narednom periodu Centar za kulturu raditi na poboljšanju kulturno-istorijskog turizma te da će se i otvoriti muzej rudarstva.

-Ovdje imamo i stalnu etno-postavku, gdje su izloženi predmeti koji su nekada korišteni u domaćinstvima ovog kraja.

Kum današnje slave bio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je čestitavši zaposlenima krsnu slavu istakao da je važno razvijati kulturu, njegovati običaje i tradiciju.

-Centar za kulturu nosi ime našeg velikog pjesnika i guslara Filipa Višnjića koji je rođen u Gornjoj Trnovi kod Ugljevika. Od samog osnivanja do danas smo u potpunosti zadovoljni radom ove kulturne ustanove gdje je ne određen način u duša našeg Ugljevika - rekao je Perić.

U Centru za kulturu, podsjetio je Perić, odvijaju se značajni kulturni događaji po kojima je Ugljevik prepoznatljiv širom regiona ali i Evrope.

Perić je najavio dalju podršku opštine Ugljevik ovoj kulturnoj ustanovi.