BANETOVA „LETEĆA GITARA“ U UGLjEVIKU | Centar za kulturu Ugljevik

01

June

BANETOVA „LETEĆA GITARA“ U UGLjEVIKU

Sve je manje sadržaja u kojima su djeca glavni akteri. Zato su „Avanture leteće gitare“ posebno iskustvo za mališane koji sve vrijeme učestvuju u programu.

ODRŽAN „KONCERT KOJI ULjEPŠAVA DJETINjSTVO“

Sve je manje sadržaja u kojima su djeca glavni akteri. Zato su „Avanture leteće gitare“ posebno iskustvo za mališane koji sve vrijeme učestvuju u programu.

Banetova „Leteća gitara“, kao interaktivni muzički program, priredila je nezaboravan doživljaj za najmlađu publiku Centra za kulturu „Filip Višnjić“.

Branimir Rosić već 17 godina radi na RTV Vojvodine kao autor i urednik emisija „Hajde sa mnom u obdanište“ i „Avanture Banetove leteće gitare“. Zato što su današnji sadržaji za djecu pod velikim znakom pitanja, kao i cjelokupan sistem vrijednosti, Banetova „Leteća gitara“ ima posebnu misiju jer, kako sam kaže, ovo je koncert koji uljepšava djetinjstvo.

„Kad bismo se osvrnuli na našu tradiciju i krenuli npr. od Čika Jove Zmaja, preko Duška Radovića, do savremenih stvaralaca poput Todeta Nikoletića, zajednička nit, koja je jako bitna u pjesmama za djecu, kao i za odrasle, je zapravo humor. To je jedna od odlika stvaralaštva „Avanture leteće gitare“, ali ne samo humor radi humora. Drugi važan segment je da to stvaralaštvo ne priziva histeriju, već je to zabavno – edukativni sadržaj u formi od tri minute“, kaže Bane koji je u našem gradu promovisao „Pesme iz Ž – dura“ kao presjek svog autorskog stvaralaštva.

Kroz njegove pjesme učimo kako da čuvamo prirodu, kako da se snalazimo u saobraćaju, kako da se oslobodimo ružnih navika, kako da razvijamo empatiju i najsvjetliju stvar – drugarstvo, a svojoj maloj publici Bane poručuje:

„Drugari, budite svoji. Imajte vremena za sebe. Niste sami. Umjetnost postoji da vam pruži ruku da se vi prepoznate. Ne igrajte samo igrice razne, da vam male glave ne ostanu prazne.“

Bane Rosić – gitarista, kompozitor, tekstopisac, voditelj i animator - autor je preko 800 dječijih pjesama. Kompozitor je i pjevač, kako svojih tako i pjesama najeminentnijih pjesnika za djecu. Zbog jedinstvenog načina na koji se bavi programima za djecu i mlade Bane je dobitnik značajnih priznanja u oblasti dječijeg stvaralaštva.