AKADEMIJA POVODOM OBILjEŽAVANjA DANA USTANKA U BIH | Centar za kulturu Ugljevik

16

March

AKADEMIJA POVODOM OBILjEŽAVANjA DANA USTANKA U BIH

Povodom obilježavanja Dana ustanka naroda u BiH u Donjoj Trnovi 26. jula održana je svečana akademija

Povodom obilježavanja Dana ustanka naroda u BiH u Donjoj Trnovi 26. jula održana je svečana akademija, u znak sjećanja na 27. jul 1941. godine kada su građani BiH digli ustanak protiv fašizma, najvećeg zla koje je zadesilo Evropu.

Akademiji je prethodilo polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik palim borcima NOR-a u čijoj kosturnici počivaju posmrtni ostaci 567 palih boraca, uglavnom ranjenika sa Sutjeske. Na mermernim pločama u krugu ovog spomen groblja upisana su imena 3278 palih boraca i žrtava fašističkog terora, stradalih u toku NOR-a na prostoru Semberije i Majevice, od kojih samo Sremaca, odnosno Vojvođana 2205 palih boraca.

 

Vijence i cvijeće na spomenik palim borcima položili su predstavnici opštine Ugljevik, delegacije SUBNOR-a, predstavnici političkih partija, te brojne druge delegacije.

Ove godine obilježena je 77-a godišnjica dizanja ustanka protiv fašizma.

 

Akademiju povodom obilježavanja Dana ustanka naroda u BiH organizovao je Centar za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik. U realizaciji programa svečane akademije učestvovali su: Mikica Petronijević, dramski umjetnik iz Beograda koji je izveo monodramu „Priča o Milutinu“ iz djela „Knjiga o Milutinu“, Danka Popovića, Ivana Babić, učenica iz Ugljevika koja je recitovala pjesmu „Kadinjača“, Cvija Marić i Siniša Kajmaković.