AKADEMIJA POVODOM OBILjEŽAVANjA DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM | Centar za kulturu Ugljevik

16

March

AKADEMIJA POVODOM OBILjEŽAVANjA DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u organizaciji Centra za kulturu ,,Filip Višnjić“ Ugljevik, održana je svečana akademija u Donjoj Trnovi.

Povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u organizaciji Centra za kulturu ,,Filip Višnjić“ Ugljevik, održana je svečana akademija u Donjoj Trnovi. Ove godine obilježena je 73. godišnjica pobjede nad fašizmom.

 

Dana 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, koji je uzeo svoj krvavi danak u vidu desetina miliona žrtava. Na ovaj dan konačno je pobijeđen fašizam kao najveće zlo 20-og vijeka.

 

Tradicija je da se u ovom kraju obilježava Dan pobjede nad fašizmom, na spomen-groblju i ispred spomenika oslobodiocima na kome se nalazi 3.278 imena poginulih i 527 posmrtnih ostataka u spomen-kosturnici, svih postradalih u Drugom svjetskom ratu, svih nacionalnosti.

 

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik palim borcima NOR-a i ŽFT-a. Vijence i cvijeće položili su predstavnici Vlade Republike Srpske, predstavnici opštine Ugljevik, SUBNOR-a Ugljevik, te  brojne druge delegacije i udruženja.

 

U okviru svečane akademije priređen je kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali Mikica Petronijević, dramski umjetnik iz Beograda, koji je izveo monolog iz djela Branka Ćopića “Doživljaji Nikoletine Bursaća“, te recitovao pjesme „Pjesma mrtvih proletera“ i „Na Petrovačkoj cesti“, KUD “Rudar” Ugljevik, Ivana Babić iz Ugljevika, Stana Vladić iz Ugljevika i Cvija Marić iz Donje Trnove.