AKADEMIJA POVODOM OBILjEŽAVANjA 27. JULA – DANA USTANKA | Centar za kulturu Ugljevik

15

March

AKADEMIJA POVODOM OBILjEŽAVANjA 27. JULA – DANA USTANKA

Povodom obilježavanja 27. jula, Dana ustanka

Povodom obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda u BiH u Donjoj Trnovi održana je svečana akademija i položeni su vijenci na spomenik palim borcima NOR-a u čijoj kosturnici počivaju posmrtni ostaci 567 palih boraca, uglavnom ranjenika sa Sutjeske.

 

Na mermernim pločama u krugu ovog spomen groblja upisana su imena 3278 palih boraca i žrtava fašističkog terora, stradalih u toku NOR-a na prostoru Semberije i Majevice, od kojih samo Sremaca, odnosno Vojvođana 2205 palih boraca.

 

Vijence i cvijeće na spomenik palim borcima položili su predstavnici Opštine Ugljevik, delegacije SUBNOR-a, predstavnici političkih partija, te brojne druge delegacije.

Ove godine obilježena je 76-ta godišnjica dizanja ustanka protiv fašizma.

 

U okviru svečane akademije upriličen je kulurno-umjetnički program u čijoj realizaciji su učestvovali: Milan Malbaša, dramski umjetnik koji je izveo monolog iz djela ,,Doživljaji Nikoletine Bursaća“, te recitovao pjesme ,,Kadinjača“ i ,,Pjesma mrtvih proletera“; članovi KUD-a ,,Rudar“ iz Ugljevika, solista Siniša Kajmaković i recitator Gorica Simikić.