11 NOVIH SLIKA U FUNDUSU CENTRA ZA KULTURU | Centar za kulturu Ugljevik

21

March

11 NOVIH SLIKA U FUNDUSU CENTRA ZA KULTURU

Otvaranjem izložbe djela nastalih na šestoj likovnoj koloniji „Ugljevik 2020“, predstavljeni su plodovi ovog saziva i ujedno označen kraj šeste likovne kolonije.

11 NOVIH SLIKA U FUNDUSU CENTRA

 

„Želite mnogo, težite smelo i daleko i visoko, jer visoki ciljevi otkrivaju i umnogostručavaju snage u nama.

Težite smelo ka savršenstvu velikih dela, a radite predano i strpljivo na ograničenim i mučnim pojedinostima bez sjajnog vidika, jevtinog samozadovoljstva i tašte veličine.

 

Ciljevima svojim živite, a trošite se neštedimice na sivim i nevidljivim poslovima svakog dana i sata. “

 

Ivo Andrić

 

Otvaranjem izložbe djela nastalih na šestoj likovnoj koloniji „Ugljevik 2020“, predstavljeni su plodovi ovog saziva i ujedno označen kraj šeste likovne kolonije. Fundus ugljevičkog Centra za kulturu „Filip Višnjić“ obogaćen je za 11 djela.

 

Direktor Centra Predrag Vujević rekao je da je ove godine kolonija organizovana sa manjim brojem umjetnika, a sve u cilju očuvanja kontinuiteta kolonije. On je istakao da je od suštinske važnosti u ovim turbulentnim vremenima očuvanje kulture i tradicije koje čine identitet jednog naroda.

 

Izložbu je otvorila istoričar umjetnosti Marina Cvetanović koja je govorila o nastalim djelima i autorima, učesnicima kolonije. Ona je istakla da je svijet jači i bogatiji za umjetnost koju su joj slikari ove kolonije poklonili.

 

„Hadži Brnanko Nikitović ovim slikama prenosi sopstveni doživljaj trajanja, spajajući religioznost, zanatsku vještinu i stvaralačko nadahnuće. Svakom slikom daje opravdanje za sve što je prošlo, a ostalo. Za sve što je nestalo, a postoji. Slike Natalije Cimeša nose gotovo sakralnu ideju prirode. Njena poruka je da je umjetnost njen način života. Srđan Ćeranić svojim slikama sugeriše ugroženost prirodnih struktura i budućnost sa sve manje prirodnih energija. Bratislav Hedješi pokazuje očiglednu potrebu da kao umjetnik pronađe novi svijet. Vesna Vujičić najviše ističući svoje kolorističke sklonosti, postiže harmoniju i sa drugim elementima. Prije svega sa kompozicijom, gdje sliku pokriva bogatom paletom boja, tonova i valera. Čini od nje u momentima krhke pastele, u momentima grube akrile. Raskoš života“, rekla je o stilu slikanja učesnika kolonije Marina Cvetanović.

 

Ona je rekla da želi da spisku doda ime Milanke Simić koja nije profesionalni slikar ali da je iznenađena njenim umijećem da četkicom dočara ,,svo zelenilo, rijeku i nebo svog rodnog kraja“.

 

Milanka Simić je iz Ugljevika i slikanje za nju predstavlja način da svoj život dopuni u uradi nešto što nju ispunjava.

 

,,Meni mnogo znači podrška drugih slikara sa kolonije. Najdragocjeniji su mi savjeti i druženje u stvaralačkoj atmosferi. Smatram da ovakve kolonije predstavljaju podršku ljudima koji vole slikarstvo kao i ja, a ovih pet dana imaju dugotrajni osjećaj sreće“, kaže Simićeva.

 

Hadži Branko Nikitović, koji sebe smatra domaćinom jer je pet godina učesnik kolonije, kaže da ćemo tek iduće godine biti svjesni važnosti održavanja ovog saziva.

 

,,Ove godine smo izvojevali svojevrsnu pobjedu, tako što smo dokazali da poštujući mjere kriznih štabova, možemo da održimo kontinuitet u stvaranju legata. Šesti saziv umjetnika u Ugljeviku doživljavam kao odbranu nečega vrijednog“, kaže Nikitović, čija su djela izlagana na više od sto kolektivnih i 40 samostalnih izložbi.

 

Akademski slikar Bratislav Hedješi kaže da je stvorio djela prilagođena uslovima kolonije jer obično stvara na većim platnima. Podjsetio se, kako kaže, stvaralačkih dana akademije kada je slikao u duhu ekspresionizma.

 

,,Po završetku fakulteta nisam se rado odazivao pozivima za učešće na kolonijama. Mogu da kažem da su sada moje predrasude razbijene. Iz umjetničkog ugla gledano, sama razmjena ideja koje se ovdje dogode su od velike koristi. Svi mi radimo mnoge druge stvari da obezbijedimo egzisteniciju a ovakve kolonije nam omogućavaju da se vratimo onome za šta smo se prvobitno opredijelili – slikanje. Kada govorimo o značaju za Centar i Ugljevik, vi ovdje imate vrijedna djela. Izložba vašeg fundusa je predstavljena u Sloveniji“, rekao je Hejdeši.

 

Likovna umjetnica i predavač na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini Vesna Vujičić osvrnula se na školu slikanja za djecu koja se održava u sklopu kolonije. Smatra da se na ovaj način djeci najdirektnije prenosi ljubav prema umjetnosti, tako što borave u stvaralačkom ambijentu, učeći od akademskih slikara.

 

„Ponudili smo im različite aktivnosti i tehnike rada da bi otkrili širinu umjetnosti, a da im ne namećemo naša lična likovna opredjeljenja. Trudili smo se da na najspontaniji način zavole umjetnost“, pojasnila je Vesna Vujičić.

 

Diplome učesnicima škole slikanja uručili su načelnik Ugljevika Vasilije Perić i direktor Centra Predrag Vujević.

 

U svom obraćanju Perić je podsjetio da je likovna kolonija nastala na inicijativu vladike Hrizostoma, te da je ona izraz želje i potrebe za što bogatijim umjetničkim životom na području naše opštine. On se zahvalio svim umjetnicima, učesnicima kolonije, prisutnim Ugljevičanima i djeci koja su pohađala školu slikanja, te svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ove likovne kolonije. Posebnu zahvalnost je izrazio Misijskom odboru Eparhije zvorničko – tuzlanske koja je pokrovitelj kolonije.

 

Program je upotpunjen recitacijom Ivane Babić i nastupom virtuoza na harmonici Đorđa Perića.