„KAPETAN DžON PIPLFOKS“ U UGLjEVIKU | Centar za kulturu Ugljevik

18

March

„KAPETAN DžON PIPLFOKS“ U UGLjEVIKU

Najmlađi korisnici Centra za kulturu „Filip Višnjić” uživali su u predstavi pozorištanca „Maslačak“ „Kapetan Džon Piplfoks“

Najmlađi korisnici Centra za kulturu „Filip Višnjić” uživali su u predstavi pozorištanca „Maslačak“ „Kapetan Džon Piplfoks“ rađenoj po istoimenoj radiodrami Duška Radovića, koja je nastala 1953. godine. Adaptaciju i režiju za predstavu radio je Dušan Ranković.

 

Penzionisani kapetan na poziv vlasti okuplja svoju raspuštenu gusarsku posadu. Razlog je pojava sedmoglavog čudovišta u Kineskom moru koje niko ne može da uništi sem kapetana Džona. Brzogovoreći čovjek sa drugog broda ih upućuje na Pećinu čarobnog eha u kojoj kapetan dobija savet kako da se riješi čudovišta.

Nakon toga, na brodu improvizuju scenu u kojoj jedan gusar glumi čudovište, ne bi li predvidjeli tok događaja. Ubrzo čudovište isplivava iz mora i započinje razgovor u vidu nadmudrivanja sa kapetanom. Pravilo je bilo da kapetan postavi pitanje i da čudovište da tačan odgovor. Onaj ko pogreši ostaće bez glave, mada kapetan ima jednu glavu, a čudovište tri. Pobijedio je kapetan. Odsjekao je sve glave čudovištu i vratio se u svoju zemlju.

Djeca su mogla da poslušaju dobro osmišljene dijaloge i pogledaju dinamične scene  u 40 minuta trajanja predstave.