„ŠTA OSTAJE POSLE ZANOSA?“ | Centar za kulturu Ugljevik

18

March

„ŠTA OSTAJE POSLE ZANOSA?“

Naslov predstave nagovještava spektar emocija koje predstava donosi.

Naslov predstave nagovještava spektar emocija koje predstava donosi. Sinoć je publika u Plavoj sali Centra za kulturu „Filip Višnjić“ mogla da pogleda predstavu o kraljici Nataliji Obrenović ili predstavu o svakoj ženi, predstavu koja govori da se stradanja žene nisu puno promijenila na brdovitom Balkanu. Predstava obiluje činjenicama i tajnama srpske istorije.

 

Isidora Bjelica, režiserka predstave koja je nastala na priču iz njene knjige „Kraljice serbske“, kaže da: „Nema te žene koja kroz njene zanose, skrhane iluzije, izdaje, smijeh i suze ne može prepoznati sebe i svoje životne zablude i lomove“.

 

Mogućnost poistovjećivanja sa kraljicom Natalijom, ženom prije svega, čini predstavu nikad aktuelnijom, a možda i vanvremenskom. Publika je, zahvaljujući fantastičnoj glumi Jelice Brestovac, mogla da osjeti sve emocije kraljičine, od zanosa i sreće do rezigniranosti i tuge, mogla je da vidi ženu koju su mrzili i voljeli Srbi onog doba. Mogli su da vide trenutak u kome je nestala mila Dudu, kako su kraljicu Nataliju zvali svi koji su je bliže poznavali. Sama kraljica, u predstavi, kaže da su prestali da je mrze kada se pojavila nova vještica Draga Mašin. Svaka žena u publici mogla je da osjeti emociju zbog gubitka ljubavi, naklonosti, djeteta, prestola. Mogla je da osjeti raspršivanje ljubavne iluzuje kada joj se kralj Milan preko izaslanika dodvorava. Kraljica Natalija je bila majka koja se borila za svog Sašu protiv svih.

 

Njen stav, a koji se vidi iz njenih prepiski, je da su je mrzjeli zbog stvari zbog kojih bi obožavali svakog muškarca: smirenost, hladnoća i odlučnost.

 

„Kraljica Natalija Obrenović sasvim sigurno najljepša srpska kraljica i najmisterioznija žena koju naša istorija bilježi, za jedne je bila anđeo nebeski i dobrotvorka, požrtvovana majka, za druge „lezbejka“, „frigidna duša“, žena koja je manipulisala materinske osjećaje u političke svrhe…“

 

Citat je kojim počinje priča o kraljici Nataliji i koji svakako zaokružuje predstavu “Šta ostaje posle zanosa?”.