БАНЕТОВА „ЛЕТЕЋА ГИТАРА“ У УГЉЕВИКУ | Centar za kulturu Ugljevik

01

June

БАНЕТОВА „ЛЕТЕЋА ГИТАРА“ У УГЉЕВИКУ

Све је мање садржаја у којима су дјеца главни актери. Зато су „Авантуре летеће гитаре“ посебно искуство за малишане који све вријеме учествују у програму.

ОДРЖАН „КОНЦЕРТ КОЈИ УЉЕПШАВА ДЈЕТИЊСТВО“

Све је мање садржаја у којима су дјеца главни актери. Зато су „Авантуре летеће гитаре“ посебно искуство за малишане који све вријеме учествују у програму.

Банетова „Летећа гитара“, као интерактивни музички програм, приредила је незабораван доживљај за најмлађу публику Центра за културу „Филип Вишњић“.

Бранимир Росић већ 17 година ради на РТВ Војводине као аутор и уредник емисија „Хајде са мном у обданиште“ и „Авантуре Банетове летеће гитаре“. Зато што су данашњи садржаји за дјецу под великим знаком питања, као и цјелокупан систем вриједности, Банетова „Летећа гитара“ има посебну мисију јер, како сам каже, ово је концерт који уљепшава дјетињство.

„Кад бисмо се осврнули на нашу традицију и кренули нпр. од Чика Јове Змаја, преко Душка Радовића, до савремених стваралаца попут Тодета Николетића, заједничка нит, која је јако битна у пјесмама за дјецу, као и за одрасле, је заправо хумор. То је једна од одлика стваралаштва „Авантуре летеће гитаре“, али не само хумор ради хумора. Други важан сегмент је да то стваралаштво не призива хистерију, већ је то забавно – едукативни садржај у форми од три минуте“, каже Бане који је у нашем граду промовисао „Песме из Ж – дура“ као пресјек свог ауторског стваралаштва.

Кроз његове пјесме учимо како да чувамо природу, како да се сналазимо у саобраћају, како да се ослободимо ружних навика, како да развијамо емпатију и најсвјетлију ствар – другарство, а својој малој публици Бане поручује:

„Другари, будите своји. Имајте времена за себе. Нисте сами. Умјетност постоји да вам пружи руку да се ви препознате. Не играјте само игрице разне, да вам мале главе не остану празне.“

Бане Росић – гитариста, композитор, текстописац, водитељ и аниматор - аутор је преко 800 дјечијих пјесама. Композитор је и пјевач, како својих тако и пјесама најеминентнијих пјесника за дјецу. Због јединственог начина на који се бави програмима за дјецу и младе Бане је добитник значајних признања у области дјечијег стваралаштва.