CZK Ugljevik

Riječ direktora

Draga publiko,

Unapređenje kulturnog života u maloj sredini nije lak zadatak, a odgovornost je velika. Vjerovatno često čujete kako su budžeti za kulturu skromni i kako sve kulturne ustanove „boluju“ od slabe posjećenosti. Međutim, utoliko je izazov veći. Iako mnogi ovu djelatnost u zajednici vide kao neproduktivnu i bez smisla, moramo napomenuti da je pitanje kulture, u stvari, pitanje identiteta. „Kultura je način života“ – tako glasi slogan Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik i naša je obaveza da Vas na to stalno podsjećamo.

Rad na kulturi je djelatnost koja nije puki proizvodni proces, sa brzo vidljivim i opipljivim rezultatima, već dugotrajan, višedecenijski napor. Na tom putu, imamo zadatak da Vam, u odabiru sadržaja, ponudimo kvalitetan program koji će neutralisati ono što Vam savremeni mediji poturaju pod imenom kulture. I naravno, kako smo javna ustanova, opredijeljena za to da svi sadržaji budu dostupni što široj publici, nastojimo da dešavanja koja mi organizujemo budu i besplatna.

Kada je osnovan, Centar za kulturu „Filip Višnjić“ je zamišljen kao mjesto održavanja svih kulturno – umjetničkih događaja u Ugljeviku. Jednostavno, male sredine nemaju posebna pozorišta, galerije, muzeje, bioskope, već je stecište svih dešavanja uglavnom u domovima kulture kako ih tradicionalno nazivaju. Danas je naš Centar za kulturu „Filip Višnjić“ i više od toga.

U Plavoj sali možete pogledati predstavu ili film, odslušati koncert ili predavanje, u galeriji Centra možete da pogledate izložbu slika ili fotografija, a u našem muzeju stalnu etno postavku, izložbu predmeta iz prošlosti podmajevičkog kraja. Pored pozorišne, galerijske i muzejske djelatnosti, književnih večeri, umjetničkih radionica itd, posebno smo ponosni na našu izdavačku djelatnost. Tu smo ostvarili saradnju sa značajnim ličnostima čije smo knjige objavili, kao što smo rado afirmisali i autore, pisce poezije i proze, iz našeg kraja.

Svaka ozbiljna kulturna ustanova odgaja svoju publiku. Zato uvijek sa ponosom spominjemo studio glume „Proscenijum“ čiji su članovi ansambl pravog amaterskog pozorišta. Dičimo se i našom Likovnom kolonijom, koja je posebna po slikarskim i vajarskim radionicama gdje raste nova galerijska publika.

Centar za kulturu „Filip Višnjić“ nastoji da promoviše i razvoj kulturno – istorijskog turizma. Zato uvijek učestvujemo u događajima vezanim za partizanski spomen – kompleks u Donjoj Trnovi, dok je u Gornjoj Trnovi planirana izgradnja replike rodne kuće velikana Filipa Višnjića čije ime nosi naša ustanova.

Takođe, pored događaja koje sami organizujemo, uvijek smo na raspolaganju za realizaciju drugih kulturnih programa kao suorganizatori, a u skladu sa svojim prostornim i tehničkim kapacitetima.

Ali, najvažniji u svemu pomenutom ste Vi, poštovana publiko. Naša je želja i cilj da vidimo pune sale i zadovoljne posjetioce, koji prepričavaju događaje iz Centra za kulturu „Filip Višnjić“, koji dobronamjerno i konstruktivno kritikuju. Kao što rekoh na početku, nije laka misija ustanova kulture u malim sredinama, ali je uz Vaš odziv dragocjena.

Dobro nam došli!

v.d. direktora Davor Marković