O NAMA

Centar za kulturu "Filip Višnjić" Ugljevik

Javna ustanova Centar za kulturu ,,Filip Višnjić” Ugljevik osnovana je 2007. godine od strane opštine Ugljevik. Sa obavljanjem registrovane djelatnosti Centar je počeo 30.01.2008. godine.

Zgrada Doma kulture, u kojoj je pored Centra za kulturu ,,Filip Višnjić“ smještena i Narodna biblioteka Ugljevik, je značajan simbol podmajevičkog kraja, jer je sagrađena kao replika stare upravne zgrade rudnika ,,Ugljevik“, koja je porušena.

Centar za kulturu ,,Filip Višnjić“ Ugljevik osnovan je s ciljem da prezentuje i promoviše različite kulturne i umjetničke sadržaje. To se prije svega odnosi na pozorišne predstave, izložbe, koncerte, akademije, književne večeri, te brojne druge sadržaje.

Tokom dosadašnjeg rada u galeriji Centra izlagali su brojni akademski, ali i mladi umjetnici koji su na početku svog umjetničkog stvaranja. Postavke su organizovene kako u vidu samostalnih, tako i kolektivnih izložbi iz oblasti slikarstva, vajarstva, duboreza, fotografija, umjetničkih fotografija, narodnog stvaralaštva, itd.

Centar za kulturu posjeduje stalnu etno postavku, predstavljenu u vidu zavičajne zbirke, u okviru koje posjetioci mogu pogledati različite predmete iz prošlog vijeka: rudarska oprema, narodne nošnje, predmeti za obradu tkanine, posuđe od drveta i gline, kolijevka, kutak koji predstavlja sobu jedne porodične kuće naših predaka i mnogi drugi predmeti koji su korišteni u prošlosti u seoskim domaćinstvima i u rudarske svrhe i koji predstavljaju bitan dio tradicije i kulture naših prostora. Etno postavka sadrži preko 220 predmeta karakterističnih za podmajevički kraj.

U okviru pozorišne djelatnosti Centar je organizovao brojne pozorišne predstave za odrasle i za djecu. Posebno ističemo pozorišnu predstavu posvećenu Filipu Višnjiću, srpskom pjesniku i guslaru, po kome je ova ustanova kulture i dobila naziv. U proteklom periodu Centar je sarađivao sa brojnim dramskim umjetnicima, koji su se svojim glumačkim umijećima predstavili na pozorišnim daskama Centra: Milan Lane Gutović, Marko Nikolić, Petar Kralj, Milenko Pavlov, Aleksandar Dunić, Ljiljana Blagojević, Lepomir Ivković, Vesna Stanković, Ljiljana Lašić, te brojni drugi.

Centar za kulturu, u ljetnjem periodu, u saradnji sa Misijskim odborom Eparhije zvorničko-tuzlanske, a pod pokroviteljstvom opštine Ugljevik, organizuje Likovnu koloniju, manifestaciju međunarodnog karaktera, koja okuplja značajan broj akademskih umjetnika različitih generacija i stilskih opredjeljenja. Pronalazeći inspiraciju za svoj rad u prirodnim ljepotama podmajevičkog kraja, umjetnici tokom kolonije druže se i stvaraju najljepša umjetnička djela koja svake godine obogaćuju umjetničku zbirku Centra, jer kako je istakao Vladika zvorničko-tuzlanski gospodin Hrizostom: ,,Vreme prolazi, ljudi prolaze, a umjetnost je ono što ostaje za vječnost“.

U okviru svojih redovnih aktivnosti Centar, pored naprijed navedenog, organizuje književne večeri, akademije, koncerte različitih muzičkih žanrova, kurseve stranih jezika, radionice za djecu i odrasle, suorganizuje brojne programe i sarađuje sa svima sa kojima dijeli zajednički cilj, a to je promocija kvalitetnih kulturnih vrijednosti na području opštine Ugljevik.

Kontakt

055/773-641

Adresa

Karađorđeva 3, Ugljevik

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 do 16:00