PREDSTAVLjENA KNjIGA „EVO ČOVEKA“ O PATRIJARHU PAVLU | Centar za kulturu Ugljevik

21

March

PREDSTAVLjENA KNjIGA „EVO ČOVEKA“ O PATRIJARHU PAVLU

Sinoć je u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik promovisana knjiga „Evo čoveka“ o patrijarhu Pavlu

Sinoć je u Centru za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik promovisana knjiga „Evo čoveka“ o patrijarhu Pavlu, autora protođakona Ljubomira Rankovića, koja je izdavački poduhvat kompanije „Novosti“ i izdavačke kuće „Glas Crkve“ Eparhije šabačke.

 

– Omalen i nejak tijelom, bio je gorostasan i silan duhom. Postao je anđeo svoga naroda i crkve. Duboko ukorijenjen u Jevanđelju, čvrsto je vjerovao u svoje prizvanje, riječ i djelo – rekao je Ranković o blaženopočivšem patrijarhu Pavlu.

 

Duhovni vitez krsta i časti, kako je Ranković nazvao omiljenog poglavara Srpske pravoslavne crkve, nije išao ispred svog naroda sa plamenim mačem, nije držao vatrene besjede poput Perikla i Napoleona, nego je životom svjedočio Boga i sebe.

 

On je naveo da je patrijarh Pavle neumorno izgovarao životnu lozinku od svega dvije riječi – „Budimo ljudi!“.

 

– Vapaj svetoga starca postao je zavjetni refren tragične epohe njegovog patrijarhovanja, u koju se zbilo i zgusnulo toliko iskušenja i nevolje, koliko ponekad u viševijekovnom periodu ljudske istorije. Molitvenim ćutanjem i životom svjedočio je šta znači biti čovjek – govorio je Ranković.

 

Direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“ Ugljevik Predrag Vujević, koji je diplomirani teolog, rekao je da je čast za ovu sredinu da bude domaćin promocije knjige za koju je rekao da je biser književnog, duhovnog i bogoslovskog djela, koje svako može da shvati, baš onako kako je djelao patrijarh Pavle.

 

– Patrijarh Pavle je uspio sve da nas sabere i složi u ljubavi, našoj vjeri i rodu i nije ni čudo što je ova knjiga odlično primljena, a uz to njen autor je pisac koji je uvijek pred čitalačku publiku iznosio štiva za divljenje i poštovanje – rekao je Vujević.

 

Knjiga „Evo čoveka“ je, po riječima Dragoljuba Mirkovića iz Bijeljine koji je jedan od inicijatora večerašnje promocije, najutentičnije svjedočenje o omiljenom i za života slavljenom patrijarhu Pavlu, iznjedreno uz prebogato bogoslovsko znanje, vrhunsko shvatanje života, vremena, prostora i ljudi i raskošnog spisateljskog dara autora.

 

– Ovo je najbolja knjiga o bivšem srpskom patrijarhu do sada objavljena, jer je autor i često bio u blizini junaka knjige „Evo čoveka“ koga je intervjuisao i sa njim vodio duge razgovore – rekao je Mirković.